Nieuwe epo-test pas op de middag gehomologeerd

© © Vincent Curutchet

De Tour is amper elf ritten ver en ondertussen liepen al drie renners officieel tegen de epo-lamp. Is de Agence Française de lutte contre le dopage (AFLD) dan zoveel succesvoller dan welk ander dopingagentschap ter wereld?

Hugo Coorevits in Narbonne

Feit is dat het Franse Antidopingagentschap van dokter Pierre Bordry totaal anders tewerk gaat dan de normale UCI-antidopingcontroles die tijdens andere wedstrijden van toepassing zijn. Daarin geruggensteund door specifieke Franse wetten en ook het IOC-antidopinglab van Lausanne. Een overzicht.

60 buitencompetitiecontroles

In samenwerking met het Wereld- antidopingagentschap (WADA) werden voorafgaand aan de Tour 60 onaangekondigde buitencompetitiecontroles uitgevoerd. Simpel uitgelegd: vanaf het moment dat Riccardo Riccó onverwacht meldde dat hij naar de Tour ging, werd hij in de gaten gehouden..

Algemene bloedcontrole

De donderdag voorafgaand aan de Tour werd bij alle renners bloed afgenomen. Sommigen werden dezelfde dag of snel erna weer gevraagd urine af te leveren. Dit bloed werd opgestuurd naar het UCI-antidopinglabo in Lausanne. De gevonden waarden werden ook opgenomen in het biologische paspoort dat elke renner sinds 1 januari heeft. Maar omdat de Tourorganisatie weigerde de Ronde van Frankrijk in te schrijven op de internationale kalender kreeg het AFLD geen inzage in het biologische paspoort van elke Tourdeelnemer. Wat toch een ernstige handicap is, want sommige waarden kunnen niet getoetst worden aan het verleden.

Twijfelgevallen

Iedere renner kreeg toelating om te starten in de Tour, maar het AFLD noteerde samen met Lausanne wel een aantal gevallen waarbij troebele bloedwaarden werden gevonden die jongleerden met de bovengrens. De vier voornaamste parameters daarbij zijn hematocriet (50%), hemoglobine (17,5), jonge rode bloedcellen (0,2%) en off score (133, een stimulatie-index). Er werden twee renners gevonden met hemoglobinewaarden boven de 17,5 en drie anderen met veel complexere waarden.

Geen lottrekking

Bij alle andere UCI-wedstrijden (bijvoorbeeld Belgisch nationale wedstrijden) worden zij die naar de antidopingcontrole moeten bij lottrekking bepaald. Hier in de Tour niet. Wie op de verdachtenlijst staat, heeft ongeveer elke dag prijs. Zoals Riccardo Riccò.

Haar of nagel

Preventief wordt er conform de aangepaste antidopingwet van het AFLD ook hoofdhaar afgenomen. Dit voor het geval er een positief geval is. Wie kaal is op het hoofd, de armen en de benen (genre Leonardo Piepoli of Stefan Schumacher) wordt een stukje vingernagel afgenomen. Lukt dat niet, dan wordt een monster van de voetnagel afgenomen, of haren uit de huidsplooien.

Nieuwe test

Het peloton dacht dat Mircera (de merknaam van peg-epo, een nieuwe epo van de derde generatie) niet opspoorbaar was, net zo min als dyn-epo (waarvan andere renners vorig jaar werden verdacht). Het UCI- antidopinglab van Lausanne heeft echter in samenwerking met de collega's van Châtenay-Malabry een test uitgewerkt waardoor deze type varianten van het dopingproduct epo ineens wél opspoorbaar zijn. Cera staat voor Continious Erythropoetin Receptor Activator), of epo dat werkt met maandelijks maar één spuitje. De test zou pas een dag geleden gehomologeerd zijn. Dat verklaart ook de show waarmee de Franse gendarmerie uitpakte in de startplaats Lavelanet. Het document met de positieve test van Riccò van Cholet van dinsdag 8 juli werd pas vrijgegeven op het moment dat de renner al het rennershotel had verlaten. Dus moest het wel dan gebeuren, anders reed hij gisteren nog mee.

De nieuwe epotest kan ook worden toegepast op de Olympische Spelen in Peking. Beginnen atleten nu al te panikeren?

Franse strafwet

In juni jaagde het Franse parlement er ook nog een nieuwe strafwet door die uitsluitend geldt op Franse grond, maar dan wel voor iedereen. Wie illegaal in het bezit wordt gevonden van dopingproducten (bijvoorbeeld epo of anabolica) riskeert tot vijf jaar cel en 75.000 euro geldboete). De wet geldt vanaf 5 juli. De dag dat deze Tour in Brest vertrok. De Spanjaard Moises Dueñas wordt er het eerst mee geconfronteerd, want in zijn hotelkamer zouden verboden producten zijn aangetroffen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen