Club Brugge naar bekerfinale

Bosko Balaban heeft na de heenwedstrijd ook de return voor Club Brugge gewonnen. Met een droge en noodzakelijke 2-0 wipte blauw-zwart een ontiegelijk zwak AA Gent uit de halve finales van de beker. De weg naar de UEFA Cup ligt weer wijd open voor Club.

Koen Van Uytvange

De ergste nachtmerrie van Ivan De Witte en Georges Leekens is waarheid geworden. Net nu AA Gent na een opgang van vier jaar klaar was om te oogsten, steekt aartsrivaal Club Brugge de Buffalo’s een stok in de wielen. Club greep de allerlaatste strohalm om een Europees ticket af te dwingen namelijk met beide handen.

Na een desastreus seizoen met verhalen over een rotte sfeer, discobezoeken, een trainersontslag en een competitie die op alle vlakken catastrofaal verliep, gaf niemand nog een eurocent voor de kansen van blauw-zwart. Maar het gewonde, bijna klinisch dode dier wist nog aardig te klauwen en volbracht uiteindelijk de enige missie die nog restte: de Buffalo’s met twee goals verschil huiswaarts sturen. Daarmee zijn alle zorgen niet van de baan, maar een opsteker voor het nieuwe Club in aanbouw is het wel. Jacky Mathijssen vaart er wel bij om straks een seizoen aan te vatten waarin Club op alle vlakken meedingt.

De deelname aan de UEFA Cup is echter nog niet veiliggesteld. De Bruggelingen moeten vanavond duimen voor Anderlecht, want alleen als paars-wit de finale bereikt, is UEFA Cup een feit. Als Club het op 26 mei niet weet te redden tegen Standard, blijft het alsnog met lege handen achter.

Brugse pletwals

De plaats in de bekereindstrijd is niet meer dan verdiend. Janevski moest nochtans schuiven. Door de onbeschikbaarheid van Vermant, stond Clement weer in het middenveld en bleef Valgaeren in de ploeg. Blondel behield het vertrouwen boven Van Heerden. Bij AA Gent stonden Smoje en Olufade gewoon in de ploeg. Club Brugge ging in de eerste twintig minuten als een pletwals tekeer.

De Buffalo’s zagen geen uitweg toen de thuisploeg zijn tenten opsloeg aan de rand van het Gentse strafschopgebied. De verhoopte vroege thuistreffer viel al na dertien minuten, maar de goal van de beresterke Ishiaku werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Club had nochtans alle recht op de voorsprong, want het gewoel voor de muit van Herpoel nam geen seconde af. De Gentse aanvoerder stopte Leko en Ishiaku af en ook Nicolas Lombaerts gooide zich enkele keren gepast voor Brugse kogels.

Het doelpunt bleef uit, waardoor Gent er toch al eens in slaagde de overkant te bereiken, steevast via Stoica. De Buffalo’s zagen echter elke bal die langs Olufade passeerde - was die eigenlijk wel fit? - verkwanseld. Stijn Stijnen moest de mouwen voor de rust geen enkele keer opstropen.

Hoewel Club, dat tussendoor een penalty niet gefloten zag na handspel van Smoje, het helse tempo niet kon aanhouden, viel de verdiende Brugse goal er toch. Ishiaku reet de bezoekende defensie met een verbluffende baltoets open, Leko liet al voor de derde wedstrijd op rij het buskruit van zijn schoenen spatten. Alweer Lombaerts en Herpoel, met een kattensprong op een schicht van Blondel en reddingen op pogingen van Leko en Englebert, voorkwamen nog erger. Daardoor gingen de manschappen van Georges Leekens met een gevleide 1-0 achterstand de rust in.

Doodsteek van Super-Bosko

Leekens zag in dat Gent nergens was en wisselde Olufade voor man-in-vorm Ruiz. Er was evenwel nauwelijks afgetrapt of de 2-0 stond al op het bord. Ishiaku opende op Priske en die bediende Balaban. De Kroaat, voor de rust onzichtbaar, zette zijn oranje muiltjes ertegen en deed het Jan Breydelstadion ontploffen. AA Gent wilde nog wel, maar kon niet. Club zag zich zegezeker en hield de achterdeur gesloten. Ondanks enkele hete standjes voor de Brugse muit, moest Stijnen alleen plat gaan op een vlam van Gillet. Aan de overzijde krulde Balaban een vrijschop nipt naast de kruising. De troepen van Leekens konden op geen enkel moment nog de indruk wekken dat een bekerfinale in het verschiet lag. Voor Cedomir Janevski wenkt een afscheid met glans van het Brugse hoofdtrainerschap.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen