Boonen ontloopt schorsing

© belga

Tom Boonen zal door de Internationale Wielerunie (UCI) niet geschorst worden voor zijn positieve cocaïneplas op 26 mei. Maar toch laten de sportieve gevolgen zich gelden: Boonen mag zaterdag niet starten in de Ronde van Zwitserland.

rbo, ivb

In de urine van Boonen werd een metaboliet van cocaïne (benzoylecgonine) aangetroffen. Dat bevestigde het parket van Turnhout deze morgen in een persmededeling. Boonen werd gisterenavond ook ondervraagd, maar voorlopig is de renner niet in verdenking gesteld.

De controle gebeurde door het team Medisch Verantwoord Sporten van de Vlaamse Gemeenschap. Nadat Boonen positief testte, lichtte het team de bevoegde magistraat bij het parket-generaal van Gent in, wat de voorgeschreven procedure is.

'Het parket van Turnhout heeft daarop een gerechtelijk onderzoek geopend naar het vermoeden van cocaïnebezit door Tom Boonen. Een onderzoeksrechter is belast met het verder onderzoek', zegt woordvoerster Inge Delissen.

Twee huiszoekingen leverden niets op. Het parket wil niet vrijgeven bij wie de huiszoekingen plaatsvonden, maar waarschijnlijk gaat het om Boonens ouders en vriendin Lore.

De wielrenner werd niet gearresteerd, maar wel verhoord. 'Over de inhoud van zijn verklaringen worden geen gegevens verstrekt', aldus Delissen. Op basis van het verdere onderzoek zal bekeken worden of Boonen al dan niet gedagvaard wordt. Het parket wil in het belang van het onderzoek geen verdere commentaar kwijt.

Extra-sportieve straf

Boonen zal door de (UCI) niet geschorst worden voor de positieve cocaïneplas. Omdat het gebruik van cocaïne buiten competitie niet strafbaar is voor wielrenners en de feiten plaatsvonden twee dagen voor een wedstrijd, ontsnapt de ex-wereldkampioen aan een sportieve sanctie.

'De UCI zal niet vragen dat er een disciplinaire procedure wordt geopend', aldus de woordvoerder van de UCI. 'Het reglement van de UCI voorziet net als dat van het Wereldantidopingagentschap (WADA) geen sanctie voor cocaïne wanneer het gaat om een controle buiten competitie.'

De tijdslimiet die voor een controle buiten competitie wordt gehanteerd bedraagt één dag voor een gewone wedstrijd en drie dagen voor een belangrijke rittenwedstrijd als de Tour, Giro of Vuelta.

Tom Boonen kan van het gerecht wel een extra-sportieve straf krijgen. Op het bezit van een verboden middel als cocaïne staat in theorie een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar en een boete tussen 1.000 en 100.000 euro. Maar eenmalig of experimenteel cocaïnegebruik leidt vaak tot een minnelijke schikking, of een probatie voorgesteld door het parket. De kans dat Boonen dus zwaar gestraft wordt, is klein.

Geen Ronde van Zwitserland

Boonen kan dus niet geschorst worden, maar het is nog maar de vraag hoe de wielerwereld zelf zal reageren op het nieuws. Armin Meier, organisator van de Ronde van Zwitserland, zei tegen de vrt dat hij Boonen zaterdag niet aan de start wil hebben.

Kurt Henauer, de persverantwoordelijke van de Ronde van Zwitserland, bevestigt het startverbod voor Boonen. 'Meneer Meier weigert Tom Boonen te laten starten, maar de rest van de ploeg is wel welkom', klinkt het. Volgens Henauer heeft Armin Meier uitleg gevraagd aan de ploegleiding van Quick.Step.

Amaury Sport Organisation (ASO), organisator van de Ronde van Frankrijk, wacht ook op het officieel communiqué van Quick.Step. 'Deze zaak doet ook hier veel wind opwaaien, maar ASO zal geen enkel commentaar geven voor het de officiële reactie kent van de ploeg Quick.Step', aldus Christophe Marchadier van ASO.

Alessandro Tegner, woordvoerder van het team, maakte eerder op de dag bekend dat zijn ploeg ten vroegste dinsdagavond officieel zou reageren.

Zaak Vannoppen

Het is niet de eerste keer dat Boonen in verband wordt gebracht met cocaïne. Eind december vorig jaar wees veldrijder Tom Vanoppen Boonen aan als dealer. Er volgden toen al huiszoekingen.

Boonen kwam vorige week nog in het nieuws toen hij werd tegengehouden nadat hij met 180 per uur over de ring van Mol reed, waar slechts 90 toegestaan was. Eerder raakte bekend dat hij toen te veel alcohol gedronken had.

De entourage van Tom Boonen wil geen commentaar geven.

REACTIES: 'Dit kan niet voor een topsporter'

De wielerwereld reageert verbaasd en geschokt op het nieuws dat Tom Boonen betrapt is op het gebruik van cocaïne.

Bondsvoorzitter De Backer: 'Nog geen officieel bericht'

De Belgische Wielerbond is door de Vlaamse Gemeenschap nog niet officieel op de hoogte gesteld van de dopingcontrole waarbij Tom Boonen op cocaïne zou zijn betrapt.

'Wij moeten het opnieuw via de media vernemen dat er problemen zijn met een renner en een of andere positieve controle', zegt bondsvoorzitter Laurent De Backer misnoegd.

'Eerder was dat met Bjorn Leukemans ook al eens het geval. Nu dus opnieuw met Tom Boonen. Ik kan dan ook nog niet veel zeggen omdat ik nog geen enkel dossier gezien heb. Wij wachten dus op een schrijven van de Vlaamse Gemeenschap.'

'Ik kan dan ook nog niet meedelen of Tom Boonen zware sancties boven het hoofd hangen. Alles, en zeker het reglement, moet goed uitgepluisd worden. Dat kan natuurlijk pas zodra wij alle gegevens ter onze beschikking hebben', aldus De Backer.

'Natuurlijk is dit een spijtige zaak. Zet echter iedereen die eens in zijn leven cocaïne gebruikte op de Grote Markt van Brussel en die zal te klein zijn. Al is het allemaal niet goed te praten', besluit De Backer.

Freddy Maertens: 'Kan het niet geloven'

Tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens reageert vol ongeloof op het nieuws in verband met Tom Boonen. 'Toen ik vanmorgen bij het ontbijt de krant zag, werd ik bleek. Tom Boonen betrapt op het gebruik van cocaïne? Ik kan dit echt niet geloven. Dat de feiten er zijn? Ja, en toch. Ik wil het verdere verloop van de zaak afwachten', gaf Maertens mee.

Michel Wuyts: 'Niet echt verrast'

Op de vraag of hij verrast was door het nieuws, antwoordde wielercommentator Michel Wuyts in een VRT-radiointerview dat hij eerder verbaasd was. 'Maar als je er even bij stilstaat, kan ik niet echt zeggen dat ik verrast was', aldus Wuyts.

'Toch begrijp ik niet goed hoe een renner als Boonen zich zo kan laten gaan. Blijkbaar is de druk op zijn schouders toch te groot.'

Wuyts vraagt zich ook af hoe Quick-Step zal omgaan met het nieuws. 'Het wangedrag van Boonen van de laatste tijd brengt het imago van de ploeg schade toe. Kunnen ze dit met de mantel der liefde blijven bedekken? Als topsporter heeft Boonen immers een voorbeeldfunctie.'

Hij herinnert er ook aan dat het niet de eerste keer is dat Boonens naam valt in verband met drugs en verwijst daarbij naar de zaak-Vannoppen en eerdere onthullingen in de krant Het Laatste Nieuws - hoewel er in beide gevallen Boonen uiteindelijk niets ten laste gelegd werd.

Lucien Van Impe: 'Dit kan niet voor topsporter'

Belgiës laatste Tour de Francewinnaar Lucien Van Impe reageert verbolgen op het nieuws. 'Dit is een zoveelste slag die de wielersport te verwerken krijgt. Zoiets dom, zich bezighouden met cocaïne. Dit kan je als topsporter niet maken. Ook niet buiten competitie. Ik hoop echt dat dit een eenmalig feit was voor Tom Boonen, maar het zal zijn verdere carrière zeker geen goed doen', stelde Van Impe.

Quick-Step beraadt zich over standpunt

BRUSSEL - Het Quick-Stepteam zal ten vroegste vanavond of morgen (woensdag) naar buiten komen met een officiële reactie in de zaak Tom Boonen. Persverantwoordelijke Alessandro Tegner reageerde wel al kort.

'Wij zijn alle elementen waarmee onze renner geconfronteerd wordt aan het bundelen. We vragen dan ook nog wat bedenktijd aan de media vooraleer wij naar buiten komen met een reactie. Na een grondige evaluatie zullen we onze standpunten vrijgeven', stelde Alessandro Tegner.

Sportdirecteur Rik Van Slycke, momenteel aan de slag met een deel van de Quick-Step-ploeg in de Dauphiné Libéré, wil ook nog niet veel commentaar kwijt op de mogelijke cocaïnezaak rond Tom Boonen.

'Ik word sinds vanmorgen overstelpt door telefoontjes van journalisten. Eigenlijk weet ik nog niet voldoende om al een degelijke reactie te geven. Moest ik wat meer informatie hebben, zou dat kunnen. Dat er keiharde bewijzen zijn? Ik wil hier niet verder op ingaan', stelde Rik Van Slycke kort.

Het brokkenparcours van Tom Boonen

De positieve dopingcontrole is niet het eerste incident van Tom Boonen. Hieronder een lijst van problemen tijdens zijn carrière.

24 januari 2007: de krant Het Laatste Nieuws opent een offensief tegen Quick-Step. Anonieme getuigen vertellen over dopinggebruik bij de ploeg van Tom Boonen. Op stages zouden ook cokefeestjes georganiseerd worden. Manager Patrick Lefevre doet de krant een proces aan. Tom Boonen praat vanaf dan niet meer met de krant.

16 april 2007: De bom van Balen rijdt zijn knalgele Lamborghini Murciélago in de prak. Hij belandt tegen een elektriciteitspaal wanneer hij naar eigen zeggen een overstekende kat wil ontwijken. Zijn knalgeel juweeltje van 350.000 euro is meteen goed voor de schroothoop.

16 mei 2007: Tijdens een training in Mol breekt Boonen de grote teen van zijn rechtervoet. Hij moest uitwijken voor een auto en reed daarbij tegen een wegwijzer.

5 december 2007: Boonen heeft een relatie met de dochter van de Nederlandse organisator Leo Van Vliet. Opmerkelijk is dat Sophie Van Vliet maar zestien jaar is, terwijl hij 27 is. Het is freelancejournaliste Helena Heylen die met het nieuws in een groot interview in Het Laatste Nieuws uitpakt. Boonen is kwaad omdat Heylen zonder zijn medeweten naar de krant gestapt is.

25 januari 2008: Tom Vannoppen wordt op cocaïne betrapt. Hij zegt tegen de politie dat Boonen zijn dealer is. Nadien trekt Vannoppen die verklaring in. Het ouderlijke huis van Boonen in Postel wordt wel onderzocht. Er wordt niets gevonden.

25 april 2008: Boonen rijdt te snel met zijn Audi A6 en wordt betrapt door de politie. Hij moet zijn auto op de weg laten staan en hij krijgt een rijverbod van twee weken.

6 juni 2008: Ook nu raakt Boonen zijn rijbewijs kwijt. Hij rijdt te snel én zit bovendien ook dronken achter het stuur. Hij mag weer twee weken niet rijden.

Bouygues Telecom blijft flirten met Tom Boonen

Tijdens de Ronde van België gaven we al aan dat Bouygues Telecom op Tom Boonen jaagt. Gisteren bevestigde teammanager Jean-René Bernaudeau dat hij 'al enkele gesprekken had met Boonens manager Paul De Geyter'.

'Of ik de zaak kan afronden

(in het pakket zouden ook drie leden van de Boonen-trein zitten)

is een andere vraag. Daarvoor is een budgetverhoging of een afslanking van het aantal renners nodig.'

Boonen heeft wel een gentlemen's agreement met Patrick Lefevere, net als alle renners van zijn huidig team. Er mag worden aangenomen dat Lefevere de komende weken meldt dat hij met Quick Step in het peloton blijft en dan kan Bernaudeau wellicht zijn dromen opbergen. (hc)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen