Museeuw hoopt op eerlijk proces

BRUSSEL - De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft zeven verdachten in de dopingzaak rond veearts Landuyt doorverwezen naar de correctionele rechtbank van Kortrijk. Het gaat om de voormalige wegrenners Johan Museeuw, Jo Planckaert en Chris Peers, de veldrijders Mario De Clercq, Nico Henderickx en Birger Donie en een man uit het West-Vlaamse Zwevegem.

avb,jav

De zeven verdachten gingen in beroep tegen hun verwijzing door de raadkamer van Kortrijk in maart vorig jaar. De renners voerden aan dat ze al een tuchtsanctie kregen en niet meer strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent verklaarde hun beroep onontvankelijk en oordeelde dat de correctionele rechtbank van Kortrijk over de grond van de zaak moet beslissen.

Ik had dit eigenlijk wel verwacht", reageert Museeuw in deze krant. "Ik hoop dat het zo snel mogelijk achter de rug is. Ik hoop dat de beslissing dan definitief zal zijn. Maar wat belangrijk is: ik hoop vooral op een eerlijk proces. Vergeet niet dat mijn advocaat voor de eerste keer de zaak echt kan pleiten."

"Intussen wordt er jaren gespeculeerd, maar bij mij thuis is enkel een spuit met cortisone gevonden voor mijn knie. En daar had ik een voorschrift voor. Nee, geen epo of aranesp", voegt de wereldkampioen van 1996 er nog aan toe.

Het parket van Kortrijk acht het correctioneel proces tegen de 11 verdachten in de zaak Museeuw mogelijk rond de maand april . Dat hangt ook af van een eventueel cassatieberoep.

Geschiedenis van het dossier:

- 4 september 2003: Het parket van Kortrijk start een onderzoek in het wielermilieu naar aanleiding van een dossier rond de Oostrozebeekse veearts José Landuyt. Deze wordt ervan verdacht groeihormonen te hebben geleverd aan wielrenners, jockeys en duivenmelkers.

- 4 september 2003: Johan Museeuw, Jo Planckaert en Chris Peers worden gehoord door het parket van Kortrijk en er worden huiszoekingen uitgevoerd in de woningen van de sporters. Op basis van elementen in het onderzoek besluit het parket om de dossiers door te spelen aan de Vlaamse Gemeenschap, die ze op haar beurt doorgeeft aan het Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB). Andere gerechtelijke vervolgingen worden niet uitgesloten.

- 14 april 2004: Johan Museeuw, wereldkampioen in 1996 en drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, zet op 38-jarige leeftijd een punt achter zijn sportieve carrière.

- 8 oktober 2004: De Disciplinaire Commissie van de KBWB legt een schorsing van vier jaar (waarvan twee met uitstel) op aan Chris Peers, Jo Planckaert en Johan Museeuw, wegens hun betrokkenheid in de dopingzaak rond veearts Landuyt. - 13 oktober 2004: Om deontologische redenen stopt de VRT de samenwerking met Johan Museeuw, die na zijn sportief pensioen af en toe co-commentaar leverde tijdens wielerwedstrijden.

- 27 december 2004: Johan Museeuw geeft opdracht aan zijn raadsman om de KBWB te dagvaarden in nietigverklaring van de beslissing van de Disciplinaire Commisie om hem voor vier jaar (waarvan twee met uitstel) te schorsen.

- 7 januari 2005: De krant De Morgen onthult de inhoud van de pv's van het parket van Kortrijk, die aangeven dat Museeuw in 2003 de verboden producten aranesp en EPO heeft genomen.

- 2 maart 2005: Drievoudig wereldkampioen veldrijden Mario De Clercq krijgt van de Disciplinaire Commissie van de KBWB een schorsing van vier jaar (waarvan twee met uitstel) wegens zijn betrokkenheid in de dopingzaak rond veearts Landuyt.

- maart 2006: Johan Museeuw, Jo Planckaert en Chris Peers, de veldrijders Mario De Clercq, Nico Henderickx en Birger Donie en een inwoner van Zwevegem gaan in beroep tegen hun verwijzing door de raadkamer van Kortrijk. De renners geven aan dat ze al een sportieve sanctie hebben gekregen en dus niet meer strafrechtelijk kunnen vervolgd worden.

- 16 januari 2007: De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling verklaart het beroep van Museeuw en co onontvankelijk en eist dat de correctionele rechtbank van Kortrijk zich over het dossier buigt.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen