Favoriet Ullrich mag (waarschijnlijk) starten

© photonews

Tenzij de Spaanse onderzoekers een hard bewijs kunnen leveren van de betrokkenheid van Tourfavoriet Jan Ullrich bij de grootschalige dopingaffaire die de Spaanse wielerwereld teistert, zal de Tourwinnaar van 1997 zaterdag van start gaan in de editie 2006 in Straatsburg. Dat verklaarde Ullrichs team T-Mobile vandaag.

db

Teamwoordvoerder Luuc Eisenga zei dat dat de uitkomst was van een teleconferentie met wedstrijdleiders Jean-Marie Leblanc en Christian Prudhomme van Tourorganisator ASO. De woorden van Eisenga werden bevestigd door persbaas Christophe Marchadier van de Tour. "Een beslissing moet steek houden", aldus nog Eisenga. "Tot nu hebben we enkel een krantenartikel, niets anders."

De Spaanse krant El Pais schreef gisteren dat een medewerker van de Madrileense dokter Eufemiano Fuentes, de vermeende spilfiguur in de affaire, bloedzakjes in zijn bezit had met gecodeerde labels die naar Ullrich en zijn begeleider Rudy Pevenage zouden verwijzen. De vijfvoudige runner-up in ’s werelds belangrijkste rittenkoers sprak het bericht heftig tegen: "Ik heb er niets mee te maken". Vandaag ging El Pais nog een stapje verder en maakte het gewag van het feit dat de Tourorganisatie erover nadacht om Ullrich al dan niet te weren.

Met het Spaanse team Astana-Würth waren Leblanc en Prudhomme minder geduldig. Gisteravond vroegen ze aan het team rond Alexandre Vinokourov, ook een favoriet, om niet van start te gaan wegens de vermeende betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal. Als het team toch wilde starten, zou ASO naar het Internationale Sporttribunaal (TAS) stappen. De officials van Astana-Würth, de opvolger van het ProTourteam Liberty Seguros, reageerden met de melding zelf naar het TAS te stappen om de rechten van het team en de renners te vrijwaren. In mei werd bij de onthulling van het dopingnetwerk in Madrid wielermanager Manolo Saiz opgepakt van wat toen nog Liberty Seguros heette. Liberty kapte ermee als hoofdsponsor, Astana-Würth kwam in de plaats. Zondag pakte El Pais op basis van een geheim onderzoeksrapport van de Spaanse autoriteiten uit met het nieuws dat 58 renners betrokken zouden zijn bij de dopingzaak, van wie vijftien van Liberty.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen