Simons held vanop de stip

© © REUTERS

Na de doelpuntenloze krachttoer in de Champions League en het San Siro van AC Milan, mocht Timmy Simons gisteren met PSV in eigen land achtervolger Ajax afhouden. Dat laatste mag nauw genomen worden, want het jonge geweld van trainer Danny Blind was doorlopend de betere ploeg. Toch merkten zij na elf suf gelopen Milanezen ook hoe onwrikbaar de regerende landskampioen tegenwoordig speelt. Vooral als de Rode Duivel in Eindhoven de match nog eens vroeg vanop de stip op slot schiet.

Kristof BOHEZ

Wanneer de Belgische nationale ploeg op het sterfbed ligt en de Belgische clubs in hetzelfde bedje ziek zijn na de vele tegenvallende Europese (wan)prestaties, is het uitkijken naar de individuele topprestaties van de Rode Duivels bij hun buitenlandse clubs. Donderdag trakteerde Timmy Simons (29) ons Belgen al op een bewonderenswaardige staaltje catenaccio door AC Milan en spelmaker Kaka aan banden te leggen, nu mochten die van PSV Eindhoven gisterenmiddag in het eigen Philips Stadion het Ajax van trainer Danny Blind ontvangen. Niet dat het een mooi schouwspel was - dat was het donderdag ook niet - maar Simons en zijn collega-kampioenen nestelen zich zo wel stevig in de top van de Nederlandse eredivisie.

De jonge Ajacieden (gemiddelde leeftijd gisteren was amper 23) van gewezen Ajax-libero Danny Blind (44) hadden doorlopend het meeste balbezit, maar het was PSV die toesloeg. De aalgladde Jefferson Farfan glipte het strafschopgebied binnen langs Ajax-back Emanuelson en liet zich daarbij met zoveel Peruviaanse overtuigingskracht vallen dat scheidsrechter Pieter Vink terstond naar de stip wees. Timmy Simons eiste zowaar de hoofdrol op en schoof de bal beheerst langs doelman Stekelenburgs linkerzijde binnen. 1-0 en meteen het teken voor PSV om de boel toe te gooien. Dat de bijnaam van de Braziliaanse verdediger Alex 'de tank' is en doelman Gomes bijna on-Braziliaans betrouwbaar kan genoemd worden, is daar niet vreemd aan. Ook de anonieme werkkracht van Simons op het middenveld past in dat onwrikbare plaatje. Vooraan is Arouna Koné (ex-Lierse) even onwrikbaar, al mist de geblondeerde Ivoriaan nog koelbloedigheid om een succesvol vervolg aan zijn acties te breien. Diep in de tweede helft miste hij nonchalant een afleggertje voor een leeg doel, even daarna besloot hij knullig na een nochtans beresterke rush richting Ajax-doel.

,,Niet top"

Belgisch belofteninternational Thomas Vermaelen bleef overigens net als Yannis Anastasiou (ex-Anderlecht en woensdag nog twee keer scorend tegen FC Thun) anderhalf uur aan de bank genageld.

Toen hadden we de frustratie van de Blind-boys al lang gehad. Onder een regenachtige hemel was het dag op dag elf jaar geleden dat het fiere Ajax, momenteel vijfde in de stand, nog eens kon winnen van PSV. Was het die gedachte die Wesley Sneijder en Steven Pienaar kort na rust aanzette tot respectievelijk driest tackelen en ordinair natrappen? Feit is dat Diestenaar Timmy Simons, die zich nog altijd beleefd excuseert na een overtreding, als matchwinnaar van het veld stapte. Coach Guus Hiddink spark na afloop: ,,Het was duidelijk geen strafschop. We zijn blij met de overwinning, maar hebben niet goed gespeeld. Jammer dat PSV en Ajax na een drukke week in de Champions League tegen elkaar moeten spelen. Dat zag je aan de wedstrijd. Het was niet top."

Misschien kan het échte spektakelvoetbal volgende week bij Ajax en PSV weer bovengehaald worden tegen respectieve tegenstanders Heerenveen en Twente.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen