Ploegleider Patrick Lefevere zwaar aangeslagen na dopingvondst bij Marc Lotz

De Nederlandse wielrenner Marc Lotz van de Quick.Step-ploeg heeft het bezit en gebruik van doping bekend. Het gerecht vond epo, groeihormonen en spierversterkers bij de renner thuis in Smeermaas. Lotz is het eerste bekende slachtoffer van een gerechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken en hormonentrafiek bij een Nederlander uit het Limburgse Lanaken. ,,Dit zijn van die momenten waarop je denkt: Waar zijn we eigenlijk mee bezig?'', reageert Lotz' ploegleider Patrick Lefevere.

Frederik BACKELANDT en Dominiek MINTEN

Warm, hé? Lekker weertje om te fietsen deze week. Mijn volgende rugnummer wordt opgespeld in Frankrijk.''

Dat is het allerlaatste berichtje dat Marc Lotz op zijn website postte. Vorige week had de 31-jarige Nederlander van Quick.Step-Innergetic zijn blik duidelijk nog op de Dauphiné Libéré gericht. Daar zou hij zijn campagne richting Tour afronden. Begin juli moest hij in Frankrijk zijn ploegmaat Tom Boonen helpen zoveel mogelijk overwinningen te veroveren.

Die druk werd hem teveel. ,,De drang om de ploeg en mijn omgeving niet teleur te stellen was zo groot dat ik mijn toevlucht heb genomen tot deze handelwijze", reageerde Lotz, die er absoluut wilde bijzijn in de komende Ronde van Frankrijk, in een communiqué. Hij diende gisteren zijn ontslag in bij ploegmanager Lefevere. De kans dat hij een kruis over zijn carrière mag maken, is groot. Er hangt hem een paar jaar schorsing boven het hoofd. Bovendien worden dopingzondaars vier jaar uit het ProTour-circuit geweerd. ,,Vanuit het team werd er alvast géén druk op Marc uitgeoefend", beweert Patrick Lefevere. ,,Lotz was één van onze sterkhouders in het voorjaar en kreeg een goed rapport. Eind april wist hij al dat hij in de Tourselectie zat. Hij moest zich dus voor niets opwinden.

(zucht)

Dit zijn zo van die momenten waarop je denkt

waar zijn we mee bezig?

"Speurders vonden acht dosissen epo, groeihormoon en spierversterkers in Lotz' huis in Smeermaas, niet ver van Lanaken. Ze kwamen bij de wielrenner terecht na ondervraging van de Nederlander P.R. uit Gellik, niet zo ver daar vandaan. P.R. woont in een protserige villa en houdt er een hoge levensstandaard op na, hoewel hij officieel werkloos is. Dat vond het gerecht verdacht. Ook al omdat hij een bekende in het drugsmilieu is. Het gerecht begon vorig jaar al een witwasonderzoek naar hem. Donderdag werd hij aangehouden op verdenking van witwaspraktijken en drugshandel. In zijn huis werden ook verboden producten gevonden. De speurders vonden daarnaast aanwijzingen naar klanten. Zo kwamen ze Lotz, naast verschillende bodybuilders, op het spoor.

,,Hij stond hier vanmorgen om acht uur voor de deur'', vertelt Patrick Lefevere over zijn dopingzondaar. ,,Tja, hoe moet je zoiets aanbrengen bij je baas? Marc was er natuurlijk kapot van. Hij weet ook dat zijn carrière over is. Het is een kaakslag voor het team en een zwarte bladzijde uit mijn carrière."

Onbesproken blad

Lefevere had Lotz in het begin van het wielerseizoen nog van bij Rabobank, waar Lotz acht jaar voor koerste, weggeplukt. De nieuwe Quick.Step-lucht leek Lotz echt te doen ontbolsteren. ,,Voor mij was hij een onbesproken blad'', aldus Lefevere. ,,Anders had ik hem nooit aangetrokken. Hij brengt onze ploeg en het wielrennen in het algemeen nu schade toe. Het enige pluspunt in deze affaire is dat Marc Lotz eerlijk handelde en openlijk toegaf dat hij epo nam. Ik denk niet dat we moeten vrezen voor deelname aan de Tour. Ik heb al eerder gezegd dat ik niet met de renners ga slapen. Dit was niet georganiseerd, maar alleen te wijten aan het feit dat één bepaalde renner domme dingen gedaan heeft.''

Het is niet uitgesloten dat de komende dagen nog sporters tegen de lamp lopen. Het gerecht verhoort nog sportmensen. Of daar nog renners bij zijn, is niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen