Formule 1 stopt met roken

West hield gisteren een groot feest op de Hungaroring. Na negen jaar neemt het sigarettenmerk afscheid van de Formule 1. Want vanaf zondag is tabaksreclame verboden binnen de Europese Unie. Maar de regels zijn lang niet duidelijk.

Ferrari (Marlboro), Renault (Mild Seven), BAR (Lucky Strike), McLaren (West) en Jordan (Benson & Hedges) konden dit jaar nog rekenen op vele dollars uit de tabaksindustrie. Sinds 1968, toen voor het eerst Gold Leaf op een Lotus prijkte, was sigarettenreclame een grote bron van inkomsten voor de Formule 1. McLaren zet er vanaf dit weekend een punt achter en rijdt voortaan met Johnnie Walker (whisky) over het circuit.

Bij BAR weten ze niet goed wat aanvangen. Zij vallen namelijk onder de - strenge - Britse wetgeving. De Britse wet voorziet een gevangenisstraf van twee jaar wanneer bedrijven uit hun land reclame voor tabaksproducten maken

als die te zien is in het Verenigd Koninkrijk

. Als BAR dus in China met tabaksreclame rijdt en de wedstrijd is te zien op de Britse tv, is het team strafbaar. Ook Renault en Jordan, beiden in Engeland gevestigd, wachten bang af.

Andere EU-lidstaten gaan heel wat soepeler om met de antitabakswet. ,,Het komt er dus op aan te weten welke wet er van kracht is in welk land'', zeggen ze bij Ferrari. Daar hebben ze nog een contract met Marlboro tot eind 2006 en zijn ze voorlopig niet van plan die samenwerking stop te zetten. (FCA)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen