Belgische ploeg zegt nee tegen Malisse

© ap

© © BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Xavier Malisse sluit begin december zijn seizoen af ín België, maar speelt hij ook nog vóór België? Als het van hem afhangt wel, als het van de Belgische mannenploeg afhangt niet. X-man en de Davisbeker, komt het ooit nog goed?

Hans Jacobs

Proficiat.'' Afgelopen weekend verstuurde Xavier Malisse een sms'je naar de Belgische mannenploeg die heldhaftig Slovakije had getemd en een plaats in de wereldgroep had veroverd. Ook gisteren, op de presentatie van het demonstratietoernooi in Oostende begin december, gooide Malisse met bloemetjes naar de Belgische mannenploeg, die weer mag meestrijden met de allerbeste tennislanden ter wereld. Meer nog: hij stond dicht bij een akkoord, zegt hij, om mee te doen in Slovakije. Waarom het dan toch afsprong? Niet om financiële redenen, zegt Malisse, ,,maar om andere redenen. Daar kan ik niet over praten.''

Spons erover. Want volgend voorjaar speelt België weer mee met de grote jongens. En Malisse zet de deur weer op een kier. Typisch Malisse, zullen sommigen zeggen. Nu België de wereldgroep heeft bereikt, wil hij weer meedoen. ,,Het is niet omdat het de wereldgroep is dat ik weer wil meedoen'', zegt hij. ,,Ik speel echt graag Davisbeker.''

Dat klinkt een beetje ongeloofwaardig uit de mond van iemand die in het verleden zei geen zin meer te hebben in Davisbeker. Malisse zegt echter dat hij echt weer iets voelt voor de landencompetitie.

Boter bij de vis

De eerste ronde vindt plaats in februari, net op het ogenblik van Malisses jaarlijkse Amerikaanse tournee. Zijn management wil X-man in die periode graag toernooien zien spelen in de States. Voor een Davisbekerdeelname zal er boter bij de vis moeten komen. Malisse: ,,Ook volgend jaar ben ik van plan om die wedstrijden in de States te spelen, omdat ik er altijd goed voor de dag kom. Maar ik wil wel tijd vrijmaken om in februari mee te doen met de Belgische ploeg, als we tot een overeenkomst komen. Ik zeg dus helemaal niet op voorhand neen.''

Dat is goed nieuws. In theorie. De praktijk ligt iets gevoeliger. Eerst de theorie: kan de Belgische mannenploeg volgend voorjaar iets uitrichten met Malisse tegen Australië? Welzeker. Malisse staat momenteel 37ste op de ranglijst, met Olivier Rochus (ATP 30) en Kristof Vliegen (ATP 33) zou België mooie troefkaarten op tafel kunnen leggen tegenover Australië. X-Man is altijd al een joker geweest: in een uitzonderlijke dag kan hij zelfs een absolute topper het leven zuur maken.

Bovendien waren Olivier Rochus en Xavier Malisse aardig op weg om de dubbelranglijsten te bestormen. Waren, want intussen kwam er een kink de kabel. De reden? Het Davisbekertreffen tegen de VS. Die ruzie was intussen bijgelegd, tot, jawel, de afzegging van Malisse voor het Davisbekerduel tegen Slovakije.

Deur dicht

Nu de praktijk: wil de Belgische mannenploeg volgend voorjaar iets uitrichten met Malisse? Neen, voorlopig niet. Kristof Vliegen, die afgelopen weekend bewees dat hij dit seizoen een enorme stap voorwaarts heeft gezet, ging deze week met zijn dubbelmaatje Olivier Rochus naar de wedstrijd kijken van basketbalclub Charleroi. Over de eventuele terugkeer van Malisse is al heel wat gediscussieerd binnen de ploeg, zegt hij. Vliegen is duidelijk: op dit ogenblik is de deur dicht.

,,Het zit velen, zowel bij de federatie als bij de spelers, hoog dat hij geen respect voor ons heeft betoond door af te zeggen voor de Davisbeker. Voor Olivier zit de deur potdicht en het ziet er niet naar uit dat hij die mening zal veranderen. Xavier kan er niet meer in. Ook bij mij zit de deur dicht, alleen heeft Xavier de sleutel en kan hij nog wel binnen. Kijk, laat ik het zo zeggen. Ik heb met Xavier op school gezeten, we zijn goede vrienden. Als hij mijn vriend niet was, zei ik meteen: neen.'' Klare taal.

Malisse reageert en zegt dat hij zich zonder problemen zal plooien naar de beslissing van de spelers. Vliegen: ,,Dan is het verdict duidelijk: zonder Xavier.''

Ofschoon ook Vliegen ootmoedig toegeeft dat België met Malisse beter gewapend is dan België zonder Malisse. ,,Als Xavier zou meespelen, hebben we een extra troef.'' Maar de kaarten zijn geschud: Malisse is voorlopig geen joker meer, maar de zwartepiet.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen