,,La Louvière in de macht van Chinese gokmaffia''

© © BELGA

Het Canvas-programma Panorama breit zondagavond (20 uur) een extra aflevering aan de gokverhalen rond de Chinees Zheyun Ye. Een reportageteam stelde in China met eigen oren en ogen vast dat de Belgische eersteklasser La Louvière wordt beschouwd als een ploeg waar ,,veel geld mee valt te verdienen.''

(RTL/LVDW)

Een driekoppig reportageteam van Panorama werkte liefst twee maanden aan een reportage rond de gokpraktijken in het Belgische voetbal. Daarbij zouden spelers uit eerste klasse worden omgekocht om hun ploeg te doen verliezen, ten voordele van gokbelangen in Azië.

Reporter Tom van de Weghe trok zelfs tien dagen naar het Chinese Shanghai en raakte er

undercover

en met een verborgen camera binnen in de gokpaleizen waar Chinezen via internet gokken op de uitslagen van het Belgische voetbal. Ze gokken op ploegen waarvan ze met moeite de naam kunnen uitspreken. Van de Weghe stelde vast dat de Chinezen niet ouderwets gokken op winst of verlies, maar ook op de uitslag zelf en/of op het doelpuntenverschil. Een en ander kan tot vlak voor en zelfs tijdens de wedstrijd.

Zo gebeurde het dat Van de Weghe vorige woensdag om half vier 's nachts in China zat te gokken op de heenwedstrijden van de kwartfinales van de Belgische beker. Toen de Chinezen zagen dat hij inderdaad goed op de hoogte was van het Belgische voetbal werd hij gevraagd om mee te werken met hen.

,,Opvallend is dat in de gesprekken met die gokkers steeds La Louvière wordt genoemd als ploeg waarmee geld valt te verdienen'', aldus Van de Weghe. ,,Het wordt in China algemeen aangenomen dat die club in de macht van de gokbedrijven is.''

Ontslag Ferrera

Dat trainer Emilio Ferrera in oktober bij La Louvière werd ontslagen is volgens de programmamakers geen toeval. Ferrera zou hebben geweigerd om mee te werken. Hij vroeg al lang om één bijkomende speler te kunnen aanwerven die zo'n 3.000 euro per maand zou kosten. Daar was geen geld voor. Eens Ferrera weg was, kwam er bij La Louvière plots wel ruimte om spelers aan te werven. Allemaal via de makelaar Pietro Allatta, die geregeld met de Chinees Ye werd opgemerkt en er ook bij was toen hij in Finland de club Alliansi overnam. Die club is bijna failliet nu.

,,Spelers bij bijvoorbeeld La Louvière moeten het soms stellen met 1.000 euro loon per maand en eventuele winstpremies van 1.000 euro'', aldus Chris Van den Abeele, die ook aan de reportage meewerkte. ,,Dan is de verleiding groot om mee te doen. Ploegen die onderaan het klassement staan doen er soms drie jaar over om 25 matchen te winnen. Als je dan 25.000 euro in één wedstrijd kan vangen....''

Tom Van de Weghe raakte tot zeer dicht bij de vermaarde Zheyun Ye, maar die was op dat moment niet meer in Shanghai. Het reportageteam raakte wel op de locatie waar de Chinees een zogenaamd duur modemerk zou verkopen, maar dat pand was op dat moment leeg.

De gokmaffia schrikt er ook niet voor terug om afpersing en dreiging met geweld te gebruiken om uit de handen van het gerecht te blijven. ,,Geen van ons drieën is al bedreigd'', aldus Van den Abeele. ,,Eén van onze anonieme getuigen wel.''

Panorama zegt dat het zondag een 50(!)-tal namen zal noemen van zowel clubs als spelers. De programmamakers beweren ook belastende elementen te hebben tegenover de Belgische voetbalbond.

(RTL/LVDW)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen