Mirakelman is weer gewone keeper

© © REPORTERS

© © REPORTERS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Daniël Zitka blunderde vorige week tegen Zulte Waregem. De keeper van Anderlecht krijgt veel kritiek omdat hij geen punten meer pakt voor paars-wit. Daarom laten voormalig Anderlecht-keepers Filip De Wilde en Peter Maes hun licht schijnen over Zitka. Zaterdag staan ook zij tegenover elkaar tijdens Anderlecht - KV Mechelen.

Jürgen Geril

In het seizoen 2006-2007 maakte Daniël Zitka Anderlecht kampioen met wereldreddingen. De voorbije twee seizoenen pakt de Tsjech echter geen punten meer voor paars-wit. Anderlecht verloor in de huidige competitie al twee keer en in die twee matchen ging Zitka telkens in de fout. Op Standard had hij het harde afstandschot van Witsel voor 1-1 kunnen pakken. Vorige week op Zulte Waregem volgde het absolute dieptepunt. Bij de 1-0 van Leye ging Zitka al niet helemaal vrijuit, maar de 2-0 was helemaal zijn fout. De Tsjech loste een afstandschot en Matton scoorde.

Na die match zei Zitka: 'Het was een hele slechte avond en ik geef toe dat het tweede doelpunt mijn schuld was. Meer zeg ik er niet over. Ik ben doelman en de analyses laat ik aan de journalisten over.' Dat doen we. Samen met Filip De Wilde, huidig keeperstrainer op Anderlecht, en Peter Maes, trainer van KV Mechelen.

1 Zitka is geen supertalent

Eén van de eerste oorzaken waarom Daniël Zitka geen punten meer pakt, is het feit dat de Tsjech een goede, maar zeker geen uitzonderlijke doelman is. Zijn wereldseizoen van 2006-2007 was een boerenjaar. Tegenwoordig is de mirakeldoelman weer een doodgewone doelman met goede, maar geen uitzonderlijke kwaliteiten. Ook ééntje die regelmatig fouten maakt.

'Daniël Zitka is een goede keeper', reageert Peter Maes echter. 'Hij maakt heel weinig technische fouten. Die fout op Waregem was echt uitzonderlijk. Alleen is hij een sobere doelman, misschien te sober voor Anderlecht. Bovendien haalt een keeper pas zijn beste vorm als ook zijn ploeg goed draait.'

Dat is op dit moment zeker niet het geval bij Anderlecht, waar alles vierkant draait. Filip De Wilde vult aan. 'De fout van Daniël in Zulte Waregem was pas zij eerste van het seizoen', zegt de keeperstrainer. 'Op acht competitiematchen en twee Europese matchen vind ik dat weinig. Bij die eerste goal week de bal af. Daar is Zitka compleet onschuldig. Het klopt echter wat Peter zegt: een keeper is beter en heeft meer geluk als zijn ploeg goed draait.'

2 Zitka heeft minder reflexen

Feit blijft wel dat Daniël Zitka ondertussen 33 jaar is. Zijn reflexen zijn misschien verminderd. Zitka doet er echter alles aan om op topniveau te blijven. Op training beult hij zich af. Bovendien was zijn trainer Filip De Wilde zelf een trainingsbeest. Volstaat zoveel trainingsarbeid echter om af en toe matchwinnaar te zijn?

'Filip was altijd een keeper met veel oog voor technische details', zegt Maes. 'Op dit moment speelt Zitka zoals Filip vroeger speelde: hij keept sober, maar haalt nog steeds genoeg rendement. Dat springt echter niet in het oog.'

Toegegeven. In de interland Tsjechië - Slovenië van vorige week haalde Zitka wel zijn reflexen nog eens boven. Zitka verving de geblesseerde Petr Cech en hield Tsjechië overeind. 'Zonder Daniël had Tsjechië aan de rust op een 0-3 achterstand gestaan', vertelde Jan Polak ons. Tsjechië won uiteindelijk met 1-0.

3 Zitka mist Munaron

Kwatongen beweren ook dat Zitka Jacky Munaron mist als keeperstrainer op Anderlecht. Het is opvallend dat Zitka minder goed ging spelen toen Anderlecht Munaron als keeperstrainer de laan uit stuurde in 2007. Munaron was een grote motivator, Filip De Wilde is veel introverter. Hij kan Zitka niet doen knallen.

'Op training gebruik ik nochtans regelmatig zaken die ik vroeger van Jacky Munaron heb geleerd', weerlegt De Wilde. 'Ik geef toe dat ik nieuw ben in dit vak en dat ik niet alwetend ben, maar ik doe mijn uiterste best.'

4 Zitka mist de druk van Proto

En dan is er nog het vertrek van Silvio Proto naar Germinal Beerschot. Ook iets wat veel Anderlecht-fans tegen de borst stoot, want zij zien in Proto wel een puntenpakker. Bovendien wordt Zitka nu veel minder het vuur aan de schenen gelegd. Davy Schollen is al lang blij dat hij tweede keeper is.

'Ach, omdat Proto gescoord heeft tegen AA Gent roepen sommige fans dat hij de nummer 1 van Anderlecht moet worden', relativeert Maes. 'Dat is overdreven. Proto was lang genoeg op Anderlecht en hij is er niet in geslaagd om Zitka uit de ploeg te spelen.'

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen