Wind in de zeilen

De euforie die er rond Club Brugge opstak na de 2-0 zege tegen Moeskroen lijkt me ten zeerste ongepast. ,,Je zag al de hand van de nieuwe meester'', zegt voorzitter Michel D'Hooghe verderop in de krant. Het is duidelijk: in het Jan Breydelstadion willen ze zo snel mogelijk komaf maken met de periode-Sollied door, als het even kan, het werk van de Noor te minimaliseren en zijn opvolger op te hemelen. Een nationaal voetbalmonument als Jan Ceulemans verdient krediet maar het voorschot daarop dreigde dit weekend ongeloofwaardige vormen aan te nemen.

Hoe goed Club Brugge op dit moment echt is, zullen we morgen in Valerengen kunnen vaststellen. De Noren, volop in competitie, zullen ongetwijfeld meer weerstand bieden dan het zwakke Moeskroen vrijdag. Onze vaststelling: de regerende landskampioen creëerde tegen de ingrijpend veranderde Henegouwers niet eens een handvol doelkansen. Af en toe werd er leuk gecombineerd, dat wel, maar hoe zwak Moeskroen wel was bleek uit hun offensieve onmacht. De opluchting over de makkelijke zege is te begrijpen, de superlatieven veel minder.

Net als Club Brugge kreeg Anderlecht zaterdag te maken met een uiterst slappe tegenstander. Paars-wit verzamelde net als Club Brugge vertrouwen Brugge. ,,Champagnevoetbal'', riep Herman Van Holsbeeck meteen uit. Na de zware transferperiode die de Anderlecht-manager achter de rug heeft, lijkt dit ook eerder op het leeglopen van een ballon.

Nog even wachten, heren. Met Valerengen en Slavia Praag als tegenstanders is de Champions League

niet

halen een grote mislukking. De druk ligt bij de Belgische topclubs. Eerst eens kijken hoe ze daarmee om kunnen gaan.

De ontwikkelingen op onze velden, en dan vooral het gemak waarmee Anderlecht en Club Brugge zich van hun tegenstanders ontdeden, zal de roep naar de inkrimping van een competitie niet doen verstommen. Gevreesd mag worden dat Anderlecht en Club Brugge dit seizoen in eigen huis over iederen, behalve Standard en RC Genk, zullen heenwalsen. En de kleine clubs vinden dat niet eens erg. Ter illustratie deze (nog niet gepubliceerde) passage uit ons dubbelgesprek Jan Ceulemans-Frankie Vercauteren dat we vorige week hadden.

Vercauteren:

,,Er is een verschil tussen onder druk staan, slecht spelen en bewust de boel dichtmetselen. Dat laatste gebeurt helaas nog te vaak. Ze staan 2-0 of 3-0 achter en blijven met tien achter de bal spelen. Waarom, denk ik dan? Wat maakt het uit dat het uiteindelijk 6-0 wordt?"

Ceulemans:

,,Dat mààkt verschil, Frankie. Ik heb zelf jaren bij een middenmoter gewerkt. Ik verzeker je: 2-0 verliezen of 7-0, het is een verschil

van hemel en aarde

. In het vooruitzicht van de daaropvolgende match, bedoel ik dan, en het oplapwerk dat je als trainer hebt."

6-0, 5-1, 4-0, 2-0: het is uitstekend voor het vertrouwen. Maar tegen zwalpende Henegouwse clubs mag het zeker geen reden zijn tot euforie. Bewaar die maar voor na een gelukte Champions League-campagne.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen