Hoe astmatisch is Oscar Pereiro?

© © AP

Oscar Pereiro Sio nam tijdens de voorbije Tour de France salbutamol, een product dat op de verboden lijst staat maar mits doktersvoorschrift wel gebruikt mag worden. Volgens de UCI had Pereiro zo'n geldig attest maar het Franse antidopingagentschap betwist dat.

Frederik Backelandt

Komt het straks zo ver dat niet de Amerikaan Floyd Landis en ook niet de Spanjaard Oscar Pereiro maar wel de Duitser Andreas Klöden tot eindwinnaar van de Ronde van Frankrijk 2006 wordt uitgeroepen? Volgens

Le Monde

is dat niet ondenkbaar. De Franse krant pakte gisteren op haar website uit met het nieuws dat Pereiro tot twee keer toe positief testte op het verboden middel salbutamol, een product dat wordt gebruikt voor de behandeling van astma.

De zaak Landis is dus nog niet van de baan of daar wordt alweer een nieuw bommetje gedropt. Bij twee controles, op 17 en 19 juli 2006, testte Pereiro - als nummer twee momenteel de virtuele Tourwinnaar - positief. Voor de Internationale Wielerunie UCI is er niets aan de hand. Pereiro kon een medisch attest voorleggen. Het Franse antidopingagentschap maakt wél bezwaar en wil meer uitleg waarom het gebruik van salbutamol in zijn geval gerechtvaardigd is.

Zeven twijfelgevallen

Het Franse antidopingagentschap stuurde al drie keer een aangetekend schrijven naar Pereiro met het verzoek om verduidelijking. Zonder repliek. Nu is er een deadline: laat Pereiro vóór 25 januari niets van zich horen, dan riskeert hij in Frankrijk een disciplinaire procedure. Op die manier riskeert hij uit de uitslag van de Tour 2006 te worden geschrapt én niet te kunnen deelnemen aan de Tour van dit jaar.

Pierre Bordry, de voorzitter van de Franse strijd tegen doping, had in september 2006 al aan de alarmbel getrokken. ,,60 procent van de 105 gecontroleerde renners tijdens de Tour 2006 legden een medisch attest voor. Dat hoge aantal verontrust me'', zei Bordry toen in

Le Monde

. ,,Het wekt serieuze twijfels op en doet vermoeden dat bepaalde renners dopingpraktijken verbergen.'' Naast Pereiro zijn er nog zes andere renners waar het Franse antidopingagentschap moeilijk om doet. Het stelt zich ook daar vragen bij de voorgelegde attesten. Er zijn dus in totaal, inclusief Pereiro, zeven 'twijfelgevallen'. Vijf andere 'attesthouders' gaan dan weer vrijuit.

'Positief' is niet altijd 'positief'

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat het Franse antidopingagentschap uitpakt met cijfers van 'positieve' Tourrenners die eigenlijk niet als 'positief' omschreven mogen worden. Na de Tour van 2000 ventileerde het agentschap nog dat er in 45 procent van de 96 urinemonsters sporen van doping waren gevonden. Wat toen insloeg als een bom maar op grote verontwaardiging stuitte. De UCI had het meteen over ,,tendentieuze berichtgeving'' want het leeuwendeel van de betrokken renners kon immers een geldig attest voorleggen. In 2004 dan werden in bloed en urine van 32 renners verboden substanties gevonden. Alweer ging iedereen vrijuit met een geldig attest.

De Tour en salbutamol is ook al geen nieuwe combinatie. Zo werd vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain begin jaren negentig eens 'betrapt' op salbutamol maar de zaak werd geklasseerd omdat het een therapeutische behandeling betrof. En meer recent, in 2002, vond men in de urine van de Spaanse geletruidrager Igor Gonzalez de Galdeano salbutamol. 'Is er een affaire-Galdeano?', kopte de Franse sportkrant

L'Equipe

meteen. Het antwoord bleek toen neen. De volgende dagen zullen uitwijzen of er sprake is van een 'affaire' Pereiro.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen