Dealers in doping opgepakt

Het Vlaamse wielerpeloton wordt geteisterd door een nieuwe dopingaffaire. Koppen van renners zijn (nog) niet gerold maar de dealers liepen wel tegen de lamp.

Mark Eeckhaut

De betrokkenen in het nieuwe dopingschandaal hebben het in codegesprekken over de telefoon niet over 'wespen' en 'binnenbanden' zoals in de zaak Landuyt-Museeuw maar over 'pannenkoeken', 'bowlen' en 'wielen'. Maar voor de rest zijn de gelijkenissen tussen de nieuwe dopingzaak en de zaak Landuyt-Museeuw groot.

Het Kortrijkse gerecht sloeg gisteren in alle vroegte toe. Dertien mensen uit het milieu rond het wielerpeloton werden van hun bed gelicht.

Hoeveel daarvan aangehouden zouden blijven, was gisterenavond nog niet duidelijk. Het parket wilde gisteren geen namen van de betrokkenen bekendmaken en ook over de aard van de producten bleef het parket op de vlakte. 'Het gaat over belangrijke hoeveelheden verboden producten', zei woordvoerder Tom Janssens enkel.

Volgens niet-officiële bronnen zou het gaan om epo, groeihormoon, corticoïden en pot Belge, een mengsel van allerhande drugs. Grote namen waren bij de gearresteerden niet bij.

De Waalse ex-prof Pierre Herinne en West-Vlaming Patrick Schurm, tot vorig jaar bij de eliterenners zonder contract, zouden de invoerders van het spul zijn. Ex-profs David Windels en Rik Coppens de verdelers. Dat zouden meteen ook de vier kopstukken in het hele verhaal zijn. Vooral David Windels spreekt tot de verbeelding. Als amateur won Windels begin jaren '90 tientallen koersen, als prof niets meer. Maar hij raakte wel verslaafd aan amfetamines en in 1997 veroordeeld wegens handel in het spul. Eén van de betichten aan zijn zijde was de befaamde veearts José Landuyt van wie Windels beweert dat hij hem verslaafd maakte.

Verzorger van Quick Step

De vijfde gearresteerde is Quick Step-verzorger Johan Molly. Hij hield er vooral met Windels een intens telefoon- en sms-verkeer op na. Molly werd kort na de middag alweer vrijgelaten. Er werden bij hem geen producten gevonden en hij zou ook geen dealer zijn. 'Maar dat betekent niet dat hij onschuldig is', zei Tom Janssens. Wat hem dan wel verweten wordt, is niet duidelijk.

Op de vraag of de kortstondige arrestatie van Molly betekent dat er inderdaad toch nog altijd doping wordt gebruikt binnen de Quick Step ploeg of dat er een systeem van georganiseerd dopinggebruik bestaat binnen de ploeg kwam gisteren geen antwoord. Feit is dat bij de dertien mensen die gisteren voorgeleid werden, geen enkele Quick Step-renner zat.

Aan wie de betrokkenen hun producten leverden, blijft voorlopig een raadsel. Voorlopig is slechts sprake van één renner: eerstejaarsbelofte Kevin Claeys. Het lijkt er op het eerste gezicht niet op dat de bende ook in het profpeloton actief was.

De gesprekken tussen de verdachten in code over de telefoon gingen deze keer niet over 'wespen' en 'binnenbanden' zoals in de zaak Landuyt maar de betrokkenen gingen samen 'bowlen', 'zwemmen', of 'pannenkoeken eten' en ze gaven 'wielen' aan elkaar.

Reclame voor Dedecker?

Het onderzoek ging van start na onthullingen van Jean-Marie Dedecker in september vorig jaar. De senator gaf toen een lijst van twintig mensen uit het wielermilieu - renners en anderen - die betrokken zouden zijn bij doping.

Nu schoot het gerecht in actie. Gratis reclame voor de Lijst Dedecker leek het wel. 'Dat is toeval', zegt parketwoordvoerder Tom Janssens. 'De twee speurders die het dossier in handen hebben, vertrekken volgende maandag twee weken op cursus. En daarna begint de Ronde van Frankrijk en zouden we een aantal eventuele betrokkenen niet meer kunnen vinden. En in de vakantie moesten we het ook niet meer doen.'

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen