Monsterboete geeft VDB genadeslag

© © EPA

Het bankroet dreigt voor Frank Vandenbroucke. Het Gentse hof van beroep veroordeelde de wielrenner gisteren tot een monsterboete van 250.000 euro voor het bezit van dopingproducten. ,,Dat kan hij niet betalen. Frank zit financieel aan de grond'', zeggen vrienden en kennissen.

Pascal WEISS en Hugo COOREVITS,

Het rijke leventje van wielrenner Frank Vandenbroucke lijkt over. VDB, die in zijn topjaren makkelijk 50.000 euro per maand verdiende en grote sier hield met snelle wagens en dure vrouwen, zal volgens insiders straks zijn laatste spaarcenten bij elkaar moeten schrapen om de monsterboete te betalen die het hof van beroep hem oplegde.

Het hof veroordeelde de wielrenner gisteren voor het bezit van een indrukwekkende lijst dopingproducten. De epo, groeihormonen, adrenaline, testosteron, morfine en amfetamines waren tijdens een huiszoeking in februari 2002 bij VDB thuis gevonden. In eerste instantie had de correctionele rechtbank van Dendermonde VDB daarvoor tot 200 uur werkstraf veroordeeld. Maar de wielrenner ging in beroep. Dat brak hem gisteren zuur op.

De rechters vonden de werkstraf geen gepaste bestraffing. Volgens hen is VDB niet een sportman die met doping is betrapt, maar een ordinaire drugsgebruiker die het best gestraft kan worden met een hoge boete. Ze veroordeelden hem tot 250.000 euro.

,,Frank Vandenbroucke is verwonderd. Hij zet grote vraagtekens bij wat hem nu overkomt'', zegt Luc Deleu, de advocaat van VDB. ,,Hij is veroordeeld alsof hij een zware drugscrimineel is. Zo'n enorme boete geeft de rechtbank normaal aan grote trafikanten en dealers. Of hij de boete zal kunnen betalen? Ik weet het niet. Dat vraagt u hem best zelf of zijn manager.''

Vandenbroucke wil voorlopig niet praten. ,,Geen commentaar, daarvoor is het nog te vroeg dag. Misschien zal ik in de toekomst reageren, oké?'' Ook zijn management is niet bereikbaar. VDB's omgeving weet dat de immense boete wel eens het bankroet kan betekenen voor de glamourboy uit het peloton. De wielrenner zit volgens vrienden al een tijd financieel aan de grond.

Lamborghini verkocht

,,Frank heeft bijna geen cent meer. Zijn auto's zijn al allemaal verkocht, ook de Lamborghini'', zegt een kennis van Vandenbroucke. ,,Zijn vrouw Sarah werkt sinds kort als bediende in een modellenbureau in Milaan. Je denkt toch niet dat ze dat doet omdat zij en Frank het breed hebben.''

VDB logeert al enkele maanden in Oosteeklo bij de familie van zijn verzorger. Naar eigen zeggen omdat hij er warmte heeft gevonden, maar vrienden geloven dat hij er uit pure noodzaak een onderdak heeft gezocht.

Johnny Maesschalck, Vandenbrouckes andere advocaat, vreest ook dat de wielrenner straks niet zomaar eventjes 250.000 euro op tafel kan leggen. ,,Frank Vandenbroucke heeft inderdaad een tijd lang heel goed zijn kost verdiend, maar zo'n monsterboete is van een heel andere orde. Wie zou er geen problemen hebben om zo'n bedrag te betalen?''

In zijn twee absolute topjaren verdiende VDB tot 620.000 euro per jaar, maar die gouden jaren zijn al lang voorbij. ,,Met wat hij bij ons dit jaar verdient, zal hij zijn boete niet kunnen betalen. Ook niet met zijn loon van volgend jaar erbij'', zegt Hilaire Van der Schueren, VDB's ploegleider bij MrBookmaker.com-SportsTech. Hij vreest het ergste voor de wielergod van weleer. ,,Dit is voor Frank een financiële strop en een nieuwe mentale mokerslag.''

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen