Oost-Vlamingen keren met acht medailles terug

© © Philippe Crochet

Op de Belgische kampioenschappen behaalde de Oost-Vlaamse delegatie één gouden, vier zilveren en drie bronzen medailles. Daniel Fernandez van Samoerai Ronse zorgde voor de uitschieter door in de finale de Waal Van Dijck te verslaan.

Geert Stevens

Daniel Fernandez was rechtstreeks geplaatst voor de Belgische titelstrijd en moest een voorkamp vechten. Daarin kwam hij uit tegen clubgenoot Vincent Noterman. Na nog geen dertig seconden scoorde Fernandez een ippon, waardoor Noterman naar de herkansingen werd verwezen. Noterman won zijn eerste herkansing maar ging in de tweede, tegen Steven Cnudde onderuit.

Fernandez zette zijn zegerush in de halve finale verder tegen Tim Van Glabeke door met een houdgreep de man van judoclub Nazareth te verslaan. Van Glabeke won nadien wel de strijd om het brons tegen Antwerpenaar Tom Lemmens. In de finale kwam Daniel Fernandez tegenover de Waal Van Dijck. In de derde minuut kwam Fernandez op voorsprong met een wa-zari en hij kon die voorsprong behouden. Sydney Van Steendam haalde brons in de categorie tot 60 kg.

Bij de vrouwen kwam Julie De Groote in de finale van de -52 tegenover Ilse Heylen te staan. De judoka van Lokeren slaagde erin om met aanvallend judo veel weerstand te bieden aan de Belgische topjudoka. Na één minuut kwam De Groote zelfs op voorsprong met een koka, maar vrij snel kon Heylen tegen scoren met een wa-zari.In de categorie tot 63 kg haalde Katrien Ongena (Ashai Kwai Zele) de finale tegen Laure Aerts. Pas in de laatste seconden moest Ongena met een koka de duimen leggen, waardoor ze dus genoegen diende te nemen met de zilveren plak. In de categorie tot 70 kg zette Sofie De Saedelaere van judoclub Berlare een sterke reeks neer, waardoor ze in de finale mocht aantreden tegen Catherine Jacques. Jacques scoorde al na dertig seconden met een wa-zari, waarna ze De Saedelaere in een houdgreep nam. De Oost-Vlaamse kon zich bevrijden maar een tweede houdgreep nadien was er te veel aan.In de categorie boven 78 kg streden Asma Mektoum (judoclub Zele) en Elise Vereecken (judoclub Hamme) in de halve finale tegen elkaar.

Na een spannende wedstrijd kon Mektoum zich plaatsen voor de finale, waarin ze het onderspit diende te delven tegen Ann Vercammen uit Duffel. Elise Vereecken slaagde er op haar beurt in om het brons te veroveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus