Geen grote schoonmaak bij BOIC

© © ERIC LALMAND

Het BOIC geeft toe dat het ,,waarschijnlijk een vergissing'' heeft begaan in zijn tomboladossiers. Daarom zal het geen loges en business-seats meer betalen voor sponsors. Maar, zeker tot de resultaten van een doorlichting bekend zijn, blijft de tombola-carrousel draaien.

Frank Van de Winkel

Frank Van de Winkel

Eerder deze week raakte bekend dat het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité met zijn tombola's aan creatief boekhouden doet. Het BOIC krijgt geld van bedrijven voor een tombola, maar tegelijk betaalt het BOIC (top)sportfacturen voor dat bedrijf. Zo lieten firma's hun business-seats en loges bij voetbalclub Anderlecht door het BOIC afrekenen.

Die tombola-carrousel is allicht wettelijk in orde, maar deontologisch en ethisch laakbaar, meenden de ministers van Sport Bert Anciaux en Claude Eerdekens. Ook enkele leden van de raad van de bestuur, zoals Renno Roelandt en Thierry Zintz, en sponsor Staf Helbig van Dexia vonden dat niet kunnen.

Het tombolasysteem levert één vierde van de inkomsten van het BOIC. Dat is een fors bedrag voor een organisatie die steeds moeilijker sponsors kan aantrekken. Bovendien proberen de ministers van Sport het BOIC vleugellam te maken. Dus staat het BOIC het water zowat aan de lippen.

Maatschappelijke norm

En dus besliste de raad van bestuur niét om de tombolacarrousel helemáál af te schaffen, maar slechts de meest tegen de borst stuitende praktijk te vermijden. Voorzitter Beckers: ,,Het gebruik van tombolageld voor algemene sportdoeleinden (lees: business seats en loges), ook al is dat juridisch helemaal correct, ligt op de grens van wat vandaag nog maatschappelijk aanvaardbaar is - of aanvaard wordt. Het BOIC ontsnapt uiteraard niet aan het feit dat maatschappelijke normering voortdurend wijzigt.''

,,Precies in het licht daarvan heeft het BOIC op 5 september 2005 het systeem geëvalueerd, en een aantal mogelijke gebruiken beperkt: onder meer middelen naar business seats en loges met maaltijden en drank. Waarschijnlijk hebben we daarbij een vergissing begaan door business seats en loges (zonder drank en maaltijd) in 2005 niet uit te sluiten. Vandaar de beslissing om tombola-inkomsten voor alle loges en business seats volledig te bannen, niettegenstaande dit perfect legaal is.''

Beckers kondigde ook een externe doorlichting aan door een onafhankelijk bureau, tegen 1 juni. ,,We zullen op basis van dat rapport onze verantwoordelijkheid en conclusies nemen'', zegt hij. Er komt ook een permanente interne doorlichter. ,,En de omschrijving van de tombola's en de betiteling ervan worden opnieuw bekeken.''

Sponsors plezieren

Het oogt mooi, de voorzichtige knieval van Pierre-Olivier Beckers en co, maar het is weinig. En mogelijk zijn ook de gevolgen niet te overzien. Als de tombola-carrousel blijft bestaan, ook na 1 juni, kan de overheid niet anders dan nadenken of het wel ethisch verantwoord is om via de Nationale Loterij één vierde van de inkomsten te blijven betalen aan een instelling die het soms belangrijker vindt zijn sponsors te plezieren dan aan zijn kerntaak te werken. Die taak is allesbehalve om voetbalclubs of sportevenementen te ondersteunen, wel om met objectieve criteria Belgische topsporters naar de Olympische Spelen te begeleiden.

Op 1 juni kan het BOIC misschien dus beslissen om zich alleen nog tot die kerntaak te beperken, in dat licht zijn personeelsaantal te evalueren en strikte boekkundige technieken toe te passen, zonder tombolacarrousel. In alle andere gevallen pleegt het BOIC harakiri.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen