Real Oranje versus FC Gouden Vierkant

Morgen gaat de Primera División opnieuw van start. Met de Madrileense derby tussen Real en Atletico en de heruitgave van de bekerfinale FC Sevilla-Getafe staan meteen twee interessante duels op het programma.

Wim Degrave

Sevilla mat zich vorig jaar meer dan een figurantenrol aan in het kampioenschap én in Europa, maar eigenlijk lijkt de titelstrijd opnieuw een bedrijf te worden met slechts twee hoofdrolspelers: Real Madrid en FC Barcelona.

De strijd wordt in elk geval anders dan andere jaren. Real nam met David Beckham en Roberto Carlos definitief afscheid van de laatste Galacticos. Fans van de Koninklijke hoeven echter niet te treuren. Real vaart een nieuwe koers en haalde nu vooral de sterren van morgen binnen. En Nederlanders. Met de komst van Royston Drenthe, Wesley Sneijder en Arjen Robben heeft Ruud van Nistelrooy tussen twee trainingen door een volledig Nederlandse kaarttafel ter beschikking.

Hoe dan ook, na de dubbele Supercupfinale tegen Sevilla (1-0 en 3-5 verlies) blijkt alvast dat Real-coach Bernd Schuster de steigers rond zijn team nog niet kan weghalen.

Het lijkt bijna alsof Real en Barcelona de rollen hebben omgedraaid. Nu Giovanni van Bronckhorst naar Feyenoord is teruggekeerd, hebben de Catalanen voor het eerst in elf jaar geen enkele Nederlander in de A-kern. Een breuk met het verleden voor de club waar Johan Cruijff, Ronald Koeman, Patrick Kluivert, Phillip Cocu en zoveel meer Nederlanders zo lang de dienst uit maakten. Met trainer Frank Rijkaard en assistent Johan Neeskens blijft het roer wel in Hollandse handen.

Rijkaard, inmiddels de langstzittende trainer in Spanje, kreeg van voorzitter Joan Laporta het vertrouwen én Thierry Henry om na de faux pas van vorig seizoen opnieuw aan te knopen met een titel. De Catalanen zaten al niet meteen dunnetjes wat spitsen betreft. Met Eto'o, vorig seizoen langdurig geblesseerd, Messi, Ronaldinho en Henry beschikt Barça voorin over een gouden vierkant zonder weerga. Als de superspitsen elkaars schaduw af en toe gunnen, zullen heel wat verdedigers de avond voor hun trip naar Barcelona de slaap moeilijk kunnen vatten. Wedden dat dat voor de meesten ook de daaropvolgende nacht het geval zal zijn? (deg)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen