Vijf coaches zonder juist diploma aan de slag in eerste klasse

Gisteren ontvingen vijftien trainers het Pro License-diploma, dat nodig is om in eerste klasse aan de slag te gaan. Op papier, want komend seizoen omzeilen vijf eersteklassers die regel nog met een stroman op de bank.

Michaël Van Damme

Bij de huidige cursisten zat ervaren rot Johan Boskamp. De Rotterdammer, die onder meer Anderlecht en recent Standard trainde, loopt niet hoog op met het 'Pro License-papiertje', maar ondervond vorig jaar aan den lijve hoe belangrijk dat kan zijn. Boskamp zou het Nederlandse Vitesse trainen, maar de deal sprong af omdat hij zonder het diploma in Nederland niet aan de slag mag. Tot overmaat van ramp voor hem moet hij nu weer een tweede zit doen na een slechte computerpresentatie.

Papieren trainer

In ons land heeft men al een viertal jaar een typisch Belgische oplossing met de 'papieren trainer'. Die houder van het Pro License-diploma neemt de plaats in van de hoofdtrainer op het scheidsrechtersblad. Een achterpoortje waardoor het diploma gedevalueerd wordt en dat kwaad bloed zet bij trainers die wel investeerden in de cursus. Die vergde niet alleen een seizoen lang veel tijd, maar kost ook 5.330 euro zonder stagekosten.

Eddy Van De Ven depanneert bij Cercle Brugge hoofdtrainer Glenn De Boeck en 'leende' nog al twee keer zijn Pro License-diploma. Bij Sint-Truiden aan Thomas Caers en bij Germinal Beerschot aan Marc Brys.

'Een neptrainer aanstellen, is onrechtmatig. De officiële trainer dient ook effectief de trainer te zijn', hekelt Roger Blanpain, professor arbeidsrecht aan de KU Leuven, de toestand.

In Nederland wordt die lijn al gevolgd. De hoofdtrainer moet het Pro License-diploma bezitten en het aanstellen van een stroman is er verboden. In ons land komt de regel er pas vanaf het seizoen 2008-2009 omdat die dan wordt opgelegd door de Europese voetbalbond UEFA.

'Het had vier jaar geleden al gekund, maar de eersteklassers wilden dat toen niet', zegt Jean-Marie Phillips, CEO van de voetbalbond. 'Ze vreesden die trainers meer te moeten betalen en zijn verantwoordelijk voor de huidige toestand. De clubs die nu een trainer aangenomen hebben zonder Pro License-diploma weten dat ze in 2008-2009 een probleem hebben met hun licentie.'

Niet ernstig

Allicht hopen ze dat trainers die zich dan inschrijven voor de cursus respijt krijgen. En zo kan de Belgische toestand nóg een jaar duren.

'De cursisten was vorig jaar beloofd dat het Pro License-diploma verplicht zou worden voor hoofdtrainers in eerste klasse en op langere termijn zelfs in tweede', zegt Moeskroen-trainer Marc Brys. 'Clubs die zondigen zouden hun licentie niet krijgen. Dat er komend seizoen nog vijf trainers zonder diploma in eerste aan de slag zijn, is niet ernstig.'

De vijf heten Glenn De Boeck (Cercle Brugge), Philippe Vande Walle (Charleroi), Albert Cartier (Brussels), Valère Billen (STVV) en Jean-Pierre Vande Velde (Dender).

In de examentijd werd er door de Pro License-cursisten stevig gediscussieerd over de zin van het diploma nu het nog nauwelijks is beschermd. Dat werd gisteren vervolgd op de proclamatie.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen