Het blote-voeten-schandaal

© © TONY ASHBY

In India veroorzaakten de blote voeten van tennisster Sania Mirza een heus schandaal. Vooral de combinatie blote voeten-Indiase vlag.

Tijdens de Hopman Cup, een gemengd tornooi voor landenteams, twee weken geleden legde de Indiase tennisster Sania Mirza onachtzaam haar blote voeten op een tafeltje terwijl ze een wedstrijd van haar landgenoten volgde. Op die tafel stond echter ook een Indische vlag. Een fotograaf zag er een mooi kiekje in, dat de wereld rondreisde en ook opdook in India.

Ene Prakash Singh Thakur voelde zich beledigd door het beeld en diende een klacht in. Mirza (WTA 31) moet daarom op 3 maart voor de rechter verschijnen wegens het overtreden van de

National Honour Act

uit 1971.

India heeft een liefde-haat-verhouding met zijn tennisheldin. De 21-jarige Mirza laat niet na overal te vertellen dat ze een overtuigde moslim is die het dagelijks gebed nooit overslaat, maar in de praktijk stoot ze diepgelovige Indiërs voortdurend voor het hoofd.

Al in 2005 werd er een fatwa over haar uitgesproken omdat religieuze leiders zich stoorden aan haar korte rokjes en mouwloze shirts. 'Haar kleding op de tennisbaan bedekt niet alleen haar hele lichaam niet, het laat niets aan de verbeelding over', luidde het. Hopelijk hebben die wijze mannen nooit naar de andere kant van het net gekeken.

Het was hoe dan ook niet erg slim van Sania om vorig jaar een reclamefilmpje op te nemen - in jeans en T-shirt - op het terrein van de Moskee van haar thuisstad Hyderabad. Ze verontschuldigde zich uitvoerig en schriftelijk. 'Ik ben er me heel goed van bewust dat een vrouw het heiligdom van een moskee niet mag betreden, maar ik wist niet dat ik ook niet door de buitenpoort mocht en ik dacht dat de filmploeg een toelating had aangevraagd.'

Het werkte want Mirza moest toen niet voor de rechter verschijnen. Ditmaal dus wel en de maximale straf voor haar vergrijp bedraagt drie jaar cel. (mm)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen