Philippe Gilbert wint Omloop met grote overmacht

Philippe Gilbert heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Omloop Het Volk gewonnen. De 25-jarige Waal toonde zich veel sterker dan de rest van het pak en reed dan ook solo over de streep in Gent.

loa, oom

Nick Nuyens werd tweede op een kleine minuut, Thor Hushovd won enkele seconden later de sprint om de derde plaats van Yuriy Krivtsov.

De speerpunten van QuickStep lieten het afweten. Geen enkele renner van het team van Patrick Lefevere eindigde in de top 10. Wouter Weylandt was met een 16de plaats de eerste in het blauw-witte shirt.

Eikenberg

Gilbert begon aan zijn huzarenstukje op maar liefst 50 kilometer van de streep. De renner van Française des Jeux sprong op de Eikenberg weg van een grote groep van favorieten. Nick Nuyens kon even aanklampen maar moest nog een eind voor de top lossen. Favoriet Tom Boonen en zijn ploegmaats werden achteruit geslagen en kwamen niet meer in het stuk voor.

Gilbert zette in zijn eentje de achtervolging in op een groepje van zes koplopers (Arnaud Gerard, Sebastien Minard, Yuriy Krivtsov, Aliaksandr Kuschynski, David Boucher en Michael Friedman) , dat al na 15 kilometer koers de benen had genomen. De Waal raapte ze een voor een op en kon nog even recupereren in het wiel van zijn ploegmaat Arnaud Gerard. Maar op 20 kilometer van de meet nam Gilbert definitief de leiding over in de wedstrijd en kwam uiteindelijk solo aan op de Charles De Kerchovelaan in Gent. Het was na 2006 de tweede keer dat Gilbert de openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen won. Nick Nuyens strandde op een minuut van de ongenaakbare Waal, Thor Hushovd sprintte naar de laatste podiumplaats, voor de Oekraïner Krivtsov.

Gilbert: 'Nu San Remo zonder druk'

'Het was een knap nummer van mezelf,' zei Philippe Gilbert in een eerste reactie. 'Het geeft een ongelooflijk gevoel. Vooral de manier waarop stemt me erg tevreden. Ik had ongelooflijk goede benen vandaag. Ik heb niet te veel nagedacht vandaag, maar heb gewoon zo snel mogelijk proberen rijden.'

'Mijn eerste grote doel van het seizoen is Milaan-San Remo,' aldus nog onze landgenoot. 'Maar als je hier kan winnen is dat erg mooi. Nu kan ik in San Remo zonder druk starten omdat ik al een grote koers heb gewonnen. Alles wat er nu nog bijkomt is een mooie bonus. De Ronde van Vlaanderen is nog 60 km langer dan vandaag. Er zitten nog meer kasseistroken en hellingen in het parcours. Maar misschien is het dit jaar mijn jaar en kan ik met enige ambitie starten in de Ronde.'

Nick Nuyens: "Het was me nog te ver"

Nick Nuyens was een bevoorrechte getuige bij de demarrage van Philippe Gilbert. De Kempenaar zat in het wiel van de Waal toen die zijn duivels ontbond op de Eikenberg maar volgen kon hij niet. "Of ik had kunnen volgen, weet ik niet", aldus Nuyens. "Laat het me zo stellen: ik heb het niet geprobeerd. Ik keek om, zag een zestal renners komen, oordeelde dat het nog ver was naar Gent en liet dus betijen. Achteraf duurde het te lang eer er cohesie was in onze achtervolgende groep. Maar als ik zie op wat voor een manier Gilbert het afgrond heeft, kan ik niet anders dan toegeven dat de beste en de sterkste gewonnen heeft."

Peeters: "Misten agressie met de ploeg"

De ontgoocheling bij de entourage en renners van Quick.Step-Innergetic was na de wedstrijd groot. Sportdirecteur Wilfried Peeters gaf aan de ploegbus tekst en uitleg bij het falenvan zijn team. "Wij zijn zeker ontgoocheld. Dat moet ook want onze ambitie reikte veel hoger dan wat we lieten zien. Toen Gert Steegmans betrokken raakte in een valpartij en ook Paolo Bettini daardoor opgehouden werd was de organisatie wat zoek binnen ons team. Stijn Devolder had zich op de Kruisberg op kop van het peloton gezet en ging wellicht te fors door, waardoor het hele pak in drie stukken brak. Van dan af was het helemaal over voor ons omdat we te ver achterin en dus ook in verloren positie zaten. De andere favorieten zaten wel vooraan en zij hebben natuurlijk niet op ons gewacht. We hoeven nu nog geen besluiten te trekken. Zondag is er al Kuurne-Brussel-Kuurne om het een en ander recht te zetten."

Devolder: "De boot gemist"

Nationaal kampioen Stijn Devolder zette tijdens de beklimming van de Kruisberg, op zowat 65 kilometer van de finish het hele pak op een lint. Maar daarna blies zijn team zichzelf op. "Wij waren van plan de koers open te breken op de Kruisberg. We hadden enkele mannen te kort om dat te doen, ondanks het feit dat dit zo afgesproken was. Ik zat plots alleen met Tom Boonen en Kevin Hulsmans in de kopgroep. We aarzelden dan even en kregen het plan niet meer voltooid. Slechte benen had ik niet. Wij hebben met de ploeg simpelweg de boot gemist. Een ding staat wel vast. Een supersterke Philippe Gilbert heeft hier terecht gewonnen. Die voerde een knap nummer op."

Uitslag - top 20

1. Philippe Gilbert

2. Nick Nuyens

op 0:58

3. Thor Hushovd (Noo)

1:06

4. Yuriy Krivtsov (Oek)

5. Aleksandr Kuschynski (WRu) 1:12

6. Nicolas Jalabert (Fra) 1:13

7.

Leif Hoste

8. Allan Johansen (Den) 1:16

9.

Jan Kuyckx 1:53

10. Arnaud Gerard (Fra)

11. Sébastien Minard (Fra)

12. Michael Friedman (VSt) 1:58

13. Fabian Cancellara (Zwi) 2:07

14. Markus Eichler (Dui) 4:26

15. Maarten Tjallingii (Ned) 4:31

16.

Wouter Weylandt

4:37

17.

Nico Sijmens

18. Murilo Fischer (Bra)

19. Anderq Lund (Den)

20.

Roy Sentjens

...

69. Stijn Devolder

85. Tom Boonen

90. Paolo Bettini

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen