De beste dopingsmoezen in sportland

© © AP

© © ap

© RR

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De ene na de andere sporter wordt dezer dagen betrapt op doping. Op enkele uitzonderlijk asociale eenzaten na zijn de atleten - uiteraard - allemaal onschuldig. Ze hebben een gegronde reden, aangevuld met smoes en uitvlucht om die onschuld kracht bij te zetten. Wat volgt is een selectie van de beste dopingsmoezen van de laatste jaren:

jav

Jan Ullrich:

Der Jan werd in 2002 positief bevonden. Een nachtje stappen in de plaatselijke discotheek was volgens de Tourwinnaar van 1997 de oorzaak. Hij zou er enkele met amfetamines versterkte XTC-pillen geslikt hebben ter bevordering van zijn dansprestatie.

PDM-ploeg:

In 1991 stapt de volledige PDM-ploeg uit de Tour na een "voedselvergiftiging". Enkele dagen later bleek dat de vergiftiging te wijten was aan een verkeerd gebruik van het dopingmaskerend middel intralipid.

Frank Vandenbroucke:

het astmamiddel clenbuterol in de frigo van Frank Vandenbroucke was bedoeld voor zijn hond. De producten in zijn garage dienden als noodoplossing en zou hij nooit gebruiken.

Raimondas Rumsas:

Rumsas' vrouw werd tegengehouden met een wagen vol verboden middelen bedoeld voor zijn arme zieke moeder. Toen de Litouwer een jaar later ook effectief positief testte, beschuldigde hij zijn team Lampre ervan hem geflikt te hebben.

Lenny Paul:

Niet alleen wielrenners zitten aan het spul. Toen deze bobsleeër betrapt werd met een te hoge concentratie Nandrolon in zijn bloed gaf hij de schuld aan het vlees van zijn spaghetti bolognaise. De koeien zouden met steroïden zijn behandeld.

Dieter Bauman:

Olympisch kampioen op de 5000m uit 1992 werd in 1999 positief bevonden op nandrolon. De Duitser reageerde geschokt en zocht de oorzaak in zijn tube tandpasta. Iemand had overduidelijk norandrostendione in het goedje gedaan! De Duitse bond liet Baumann opnieuw lopen, het IAAF schorste hem levenslang.

Christiann Henn:

Deze Duitse wielrenner had net als Landis een te hoog testosterongehalte in het bloed. Naar eigen zeggen door een kruidendrankje van zijn schoonmoeder om zijn vruchtbaarheid omhoog te krikken. Henn's vrouw raakte kort daarna zwanger, maar zijn wielercarrière zat erop.

Dario Frigo:

"Verboden substanties meevoeren is één van mijn zwaktes," aldus Dario Frigo nadat de politie hem betrapte met een koffer vol.

Gilberto Simoni:

Tweevoudig Giro-winnaar Simoni wijtte zijn positieve controle in 2002 aan een tandartsbezoek. Een verdoving met cocaïne kan misschien meer mensen aansporen op tandcontrole te gaan.

Tyler Hamilton

bezorgt ons de meest originele uitvlucht van allemaal. Nadat hij in 2004 na de Vuelta positief werd bevonden, beweerde de Amerikaan bij hoog en laag dat hij onschuldig was. Hij was waarschijnlijk een "chimera"- een zeer zeldzaam organisme met twee of meer populaties van genetisch verschillende cellen. De vreemde cellen in zijn bloedbaan waren volgens hem niet afkomstig van een bloedtransfusie, maar van een nooit geboren tweelingbroer.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen