Omloop Het Volk komt na twaalf jaar weer thuis

Voor het eerst sinds 1995 wordt de openingsklassieker van het internationale circuit opnieuw van Gent naar Gent gereden. Van het S.M.A.K op het E. Clausplein naar de Charles de Kerchovelaan, hartje Gent, waar in juli nog Gert Steegmans de Touretappe won.

Hugo Coorevits,jav

De 63ste Omloop Het Volk van zaterdag 1 maart is heel anders van snit dan vorig jaar. De ziel blijft behouden, maar de ingrediënten zoals hellingen en kasseien liggen volslagen anders ingedeeld. Dit keer is er een vlakke aanloop van een zeventigtal kilometer waarbij onmiddellijk koers wordt gezet op Lokeren, een eerste hindernissenzone van veertig kilometer met één kasseistrook en vijf typische hellingen. Daarna volgt een vlakke tussensector met één helling om dan de finale in te duiken over 55 kilometer met vijf hellingen en evenveel kasseistroken.

De poort van de finale is dit keer Ronse waar na de kasseien van de oude Kruisberg (km 134), de stenen van de Donderij en de Hof ter Fiennestraat volgen. De Taaienberg, Eikenberg en Wolvenberg liggen daarbij dicht tegen de kasseien van de Holleweg en de Karel Martelstraat in Mater aan. De Molenberg (km 160) is op 39 kilometer van de finish aan 't Kuipke de laatste heuvel. In totaal zijn er elf hellingen en 16 kilometer kasseien.

"De aankomstlijn ligt op quasi dezelfde plaats als tijdens de tweede rit in de Tour de France van dit jaar. De finish wordt wel uit de andere richting aangesneden en is licht hellend. De wijziging van de aankomstplaats heeft natuurlijk gevolgen voor het parkoers. De ziel van de koers blijft zeker behouden, met veel hellingen en kasseien. We kiezen voor een vlakke aanloop over zowat zeventig kilometer. Bedoeling is dat er de komende jaren steeds gestart wordt op het Sint-Pietersplein, maar aangezien de 'halfvastenfoor' daar op 1 maart plaatsvindt, wijken we dit jaar uit naar het SMAK. Van daar uit gaat het richting Destelbergen, Beervelde, Lokeren, Overmere naar Zottegem waar na 73 kilometer wedstrijd met Grotenberge de eerste van elf hellingen ligt. Wat verder volgt een 'Brakels vierluik', met de beklimmingen van de Leberg, Berendries, Valkenberg en de Tenbosse. De hellingen worden afgerond met een heel intensief stukje waarin de Molenberg de afsluiter is na 160 kilometer. Van daaruit gaat het vlak, maar wel over tal van kasseiwegen, voor nog een afstand van 39 kilometer naar de Charles de Kerckhovelaan. Onderschat vooral de steentjes aan de Lange Munt niet. Deze is met 2600 meter de langste kasseistrook van de wedstrijd. Er volgen dan nog 24 kilometer. De laatste jaren hebben wij steevast een mooie winnaar op ons podium gehad. Het zal nu niet anders zijn."

"We waren er met de organisatoren snel uit om de Omloop Het Volk opnieuw naar Gent te halen", reageert Schepen van sport, Christophe Peeters. "Deze koers hoort hier immers thuis. We kunnen dus na al die jaren gerust spreken van Gent-Gent, al horen de organisatoren liever de Omloop Het Volk als benaming. Tradities zijn er om in ere te houden dus deze koers moest starten en finishen in Gent."

Ex-renner Frank Hoste werd gepolst naar zijn bevindingen over het nieuwe parcours. "Ik deed de omloop al eens met de motor en we hebben enkele aanpassingen gedaan. Aan een afdaling in Vloesberg worden extra seingevers geplaatst en ook enkele korte bochten zullen beter aangegeven worden. Ik vind dit een schitterend parcours. Volgens mij zelfs stukken mooier dan de voorbije jaren."

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen