Patrick Lefevere pikt zware dopingbeschuldigingen niet

© belga

,,Absolute nonsens en bullshit.'' Zo reageert ploegleider Patrick Lefevre op de beschuldigingen in

Het Laatste Nieuws

dat hij vroeger verslaafd was aan amfetamines en zijn renners er toe aanzette verboden middelen te gebruiken. Lefevere liet in een persbericht weten dat hij gerechtelijke stappen zal ondernemen tegen de krant.

llc, sdg

Het Laatste Nieuws

verzamelde acht getuigenissen die het beeld schetsen dat Patrick Lefevere al 30 jaar met doping bezig is.

,,Wat in het artikel allemaal staat, zijn inderdaad zeer zware beschuldigingen. De factuur die ik zal presenteren, zal navenant zijn", reageerde Lefevere op

Radio 1

.

,,Ik heb 25 jaar keihard gewerkt. Momenteel onderhandel ik met diverse sponsors. Bedoeling is om hen vast te leggen tot 2011 met een optie op nog vier jaar. Dat gaat om 50 miljoen euro. Het zou jammer mocht deze zaak door dit gevalletje verkeerd aflopen."

,,Beschuldigd door gevangene"

Lefevere stapt zeker naar de rechter: ,,Dit zijn zonder meer lasterpraktijken waarop zeker een rechtszaak volgt. Ik ga me zomaar niet ten onrechte laten beschuldigen van dopingzondaar of drugsdealer. Zeker niet door iemand die nog in de gevangenis zit en al drie moordpogingen op zijn geweten heeft (doelend op ex-collegarenner Luc Capelle)."

,,Wie hebben ze immers laten spreken? Iemand die zelf aan de dope zat. De rest zijn anonieme getuigenissen. Tja. Dan is het makkelijk om iemand af te breken. Dat ik zelf verslaafd moest stoppen als renner en zelfs een afkickcentrum zou moeten opzoeken hebben? Ik loof een premie uit voor degene die weet waar dat was. Ofwel was ik er zo erg aan toe, dat ik me die periode niet meer herinner, kom zeg", reageerde Lefevere ironisch van uit Genève, waar hij vergadert als voorzitter van de ProTourploegen.

,,Woord tegen anoniem woord"

,,Dat er ook beschuldigingen komen van een Italiaanse dokter ten tijde van Mapei? Ik heb nooit met een Italiaanse dokter gewerkt in die periode", aldus Lefevere. ,,De enige van de dokters met wie ik in contact kwam was Van Mol. Hij alleen. Ik was toen sportdirecteur, nog geen manager. Pas vanaf 1999 nam ik die functie over."

,,Het is zo gemakkelijk iets beweren. Of het artikel berust op woord tegen woord? Zelfs dat nog niet. Het is woord tegen anoniem woord. De mensen die me willen slecht maken, hebben zelfs het lef nog niet om zichzelf bekend te maken. Met wat zijn we dan bezig? Ik ontken formeel al deze beschuldigingen. Sinds de affaire-Festina heb ik altijd gezegd dat dit niet bij ons (Mapei) niet kon gebeuren, maar ik kon niet uitsluiten dat er dieven in de familie zaten", weerlegt Lefevere alle beschuldigingen.

Of mijn toekomst als manager, ploegleider en dergelijke meer nu in gevaar komt? ,,Ik word de laatste weken al wat meer geviseerd, beschimpt en bespot; uitgemaakt voor hypocriet ook. Neem nu de zaak-Dedecker. Direct waren de collega-ploegleiders akkoord om me te steunen. Ik zit vandaag met hen aan tafel in Genève. Ik zal wel horen wat ze nu zeggen", had Lefevere er vertrouwen in.

30 jaar dealen en afkicken, frauderen en verklikken, amfetamines en epo

Een vroegere dokter van Lefevere, een vroegere vriend en zes andere anonieme insiders spreken in de krant over 30 jaar dealen en afkicken, frauderen en verklikken, amfetamines en epo.

,,Lefevere stopte met koersen omdat hij zelf verslaafd was aan de amfetamines die hij verhandelde'', beweren de getuigen. En over de gouden jaren van de Mapei-ploeg zegt een Italiaanse topdokter die Lefeveres renners persoonlijk onder handen nam: ,,Groeihormoon kwam van de apotheek, epo bestelden de renners meestal via internet. Als je een goed seizoen wou rijden, moest je tussen de 20.000 en 30.000 euro neerleggen, producten inbegrepen. Lefevere wist ervan, zag het gebeuren, en keurde het allemaal goed.''

Merckx: ,,Ik onthoud mij van commentaar

Wielerlegende Eddy Merckx werd dinsdag overstelpt met telefoontjes over zijn kijk op de ’zaak-Lefevere’ . ,,Ik wens hieromtrent geen commentaar te geven. Dit zijn zaken waarin ik niet kan tussenkomen en waar ik niet wil over praten. Vooreerst ken ik de ware toedracht niet en ligt alles buiten mijn bevoegdheid. Elk woord kan in deze affaire immers misbruikt worden", gaf Merckx nog mee.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen