Belgische vrouwenbob traint voor Winterspelen

Ruim 60 jaar na de eerste en enige Belgische zilveren medaille in het Zwitserse Sankt Moritz, wil België opnieuw een bobsleeteam afvaardigen naar de Olympische Winterspelen, in Vancouver in 2010.

jav

Het wordt een even ernstig als sportief en wetenschappelijk project van initiatiefnemer Geert Vanvaerenbergh. Om zich te kwalificeren voor Vancouver moeten de zes jonge vrouwelijke bobbers straks voorbij de Europacupwedstrijd in het Duitse Winterberg. Niet eenvoudig, maar ook niet onoverkomelijk, aldus de Belgische bobsleefederatie.

De Belgische bobsleegeschiedenis valt kort samen te vatten. In Chamonix veroverde België in 1924 de bronzen medaille, in Sankt Moritz in 1948 de zilveren. En tijdens de Olympische Winterspelen van Vancouver op 12 februari 2010 kan het Belgisch team in de tweemansbob (een competitie viermansbob bestaat niet voor vrouwen) dus opnieuw meedingen naar een podiumplaats.

Initiatiefnemer van het bobsleeproject is Geert Vanvaerenbergh, gedelegeerd bestuurder van het IT-bedrijf Cernum dat ook triatleet Luc Van Lierde sponsort. De VRT (Canvas) en de KU Leuven zijn partners. Zo hebben professoren van de KU Leuven het nationaal bobsleeteam (6 jonge dames) geselecteerd op basis van fysieke proeven en psychologische interviews. Canvas, die de oproep via zijn website lanceerde, gaat het avontuur van deze topsporters van bij het begin in beeld brengen. De documentaire - 'Bobslee: de olympische droom', 4 afleveringen - wordt in januari 2008 uitgezonden, meer bepaald op 8, 15, 22 en 29 januari. De serie volgt de bobbers van hun eerste stappen op het ijs tot hun deelname aan de eerste zware test die beslissend is voor hun kansen richting Winterspelen: de Europacupwedstrijd in Winterberg op 25 januari 2008.

Want als die deelname een succes is - concreet: niet crashen - kan het vrouwenbobteam rekenen op de financiële steun van het BOIC en BLOSO, van 2008 tot 2010. Om zich te kwalificeren voor Vancouver moeten de bobbers zich vervolgens in de top 25 van de wereld kunnen plaatsen.

Volgens de Belgische Bobsleefederatie geen eenvoudige maar ook geen onoverkomelijke opdracht. Immers, de kwalificatieregels voor het bobben voor dames zijn nog niet zo complex als bij de mannen en ook de concurrentie is er minder groot.

Precies 77 vrouwen reageerden op de uitdaging van Canvas, die via de website een advertentie plaatste voor "avontuurlijke dames tussen 18 en 30 jaar, met een gewicht van om en bij 70 kilogram en een sportieve achtergrond die een explosieve start kan garanderen". Na een grondige selectie van professoren van de KU Leuven, die het hele project lang ook instaan voor een intensieve medische en wetenschappelijke begeleiding, bleef een team van 6 jonge vrouwen over, allemaal tussen 20 en 22 jaar. De atletes, Leen Blondelle, Liesbeth Breesch, Eva Wilemarck, Elfje Willemsen, Bieke Vandenabeele en Kim De Dapper, komen uit de atletiek, het roeien, shorttrack, zwemmen en rugby.

Voor de sporttechnische begeleiding tekenen enkele bekende namen uit het sportmilieu. Fysieke coach is Paul Van Den Bosch, trainer van onder meer Sven Nys en Luc Van Lierde. Baancoach is Sven Peter, zelf een bekend bobsleeatleet, en 'trainer explosieve kracht' is Rudi Diels die ook Kim Gevaert coacht. Op de bobbaan van Winterberg zal het team trainen onder het wakende oog van specialist Paul Neagu, die in 1992 brons won op het EK in een tweemansbob.

In november start de bobsleeopleiding in Duitsland en in januari volgt er een intensieve cursus aan de bobsleeschool van Igls in Oostenrijk, waar ook een team van toptrainers van de Internationale Bobsleefederatie de beginnende landen zal ondersteunen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen