Rasmussen uit de Tour gezet

De Deen Michael Rasmussen, leider in het algemeen klassement van de Tour, verschijnt morgen niet meer aan de start. Hij is door zijn ploeg Rabobank ontslagen omdat hij dopingcontroles heeft omzeild.

wle

Zijn ploeggenoten hebben woensdagavond besproken of ze donderdag al dan niet zullen starten zonder hun kopman, maar de uitkomst van dat overleg is nog niet bekend. De renners mogen zelf beslissen. De politie is iets voor middernacht ook binnengevallen in het hotel in Pau waar de ploeg logeert. Rasmussen zelf had het hotel op dat moment al verlaten.

De ploeg zou woensdag nieuwe informatie hebben gekregen over waar Rasmussen aan het trainen is geweest in de weken voor de Tour. Rabobank heeft de renner meteen ontslagen.

Mexico

Rasmussen zou bewust vier dopingcontroles hebben ontlopen. 'Naar nu blijkt was hij op een andere plek dan de volgens hem ingevulde en aan de internationale wielernunie UCI opgegeven verblijfplaats. Dat gebeurde ook nog eens te laat', laat Rabobank in een verklaring weten. 'Het fout opgeven van de verblijfplaats is een flagrante schending van de UCI-regels en onacceptabel'

Renners moeten hun verblijfplaats bekend maken bij de UCI om zo ook op training beschikbaar te zijn voor dopingcontroles. Aan de internationale wielerbond UCI had hij laten weten in juni in Mexico te trainen. Hij is in die periode echter in Italië opgemerkt door ex-prof Davide Cassani, die tijdens de tour als commentator aan de slag is voor de Italiaanse omroep RAI. Cassani beweert de Deen op 13 en 14 juni gezien te hebben, terwijl hij in regenweer in de Dolomieten aan het trainen was.

Uitgejouwd

Dat hij te laat was voor het doorgeven van zijn -gelogen- verblijfplaats leverde hem een boete van 10.000 euro op, en een waarschuwing van de UCI op.Omdat er van een positieve controle geen sprake was, mocht hij wel starten in de Tour. Het publiek keerde zich de voorbije dagen wel tegen hem. Zo werd hij woensdagmorgen bij de start uitgejouwd.

Rasmussen won woensdag de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk, met aankomst op de Col d'Aubisque en verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement. De eindzege lonkte voor de 33-jarige Deen.

Contador leider

Door het vertrek van Rasmussen komt de 24-jarige Spanjaard Alberto Contador (Discovery Channel) aan de leiding in het klassement. Hij heeft 1:53 voor op de Australiër Cadel Evans (Predictor-Lotto) en 2:49 op zijn Amerikaanse ploegmaat Levi Leipheimer.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen