Koning Boussoufa I

© © Photo News

Voetballers en supporters waren het gisteravond in Knokke roerend eens: Mbark Boussoufa is de beste. De balartiest van AA Gent werd met een verpletterende voorsprong tot Profvoetballer van het Jaar uitgeroepen. Ook in onze 12de Man-trofee, toegekend door de lezers van Het Nieuwsblad, liet hij de concurrentie ver achter zich. Net als Kompany vorig jaar ging het prijsbeest van de avond met drie titels lopen, want Boussoufa werd ook nog een keer tot Jonge Voetballer van het Jaar gekroond.

Marc REUNES

Liefst 404 profvoetballers brachten hun stem uit. Zij kozen massaal voor de smaakmaker van het Ottenstadion, die met bijna vierhonderd punten voorsprong Wilhelmsson van Anderlecht te grazen nam. De afscheidnemende Zetterberg eindigde derde.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Gala prijkt AA Gent met een speler op de erelijst. Logisch. Boussoufa

is

AA Gent. Geen voetballer die dit seizoen meer bepalend was voor zijn club. Vooral in de laatste zes maanden wist de 21-jarige spelverdeler zijn technische meerwaarde te koppelen aan efficiënte voetbaldaden, waarna de Buffalo's zich vanuit een verloren positie zowaar nog naar de Intertoto knokten. Met negen goals werd de straatvoetballer van Amsterdam-Oost topschutter in Artevelde, met zeventien assists deed hij maar net onder voor Marius Mitu, vorig jaar de Roemeense hofleverancier van het Lisp. Met dat verschil dat Gent in deze jaargang niet echt over een goalgetter beschikte, anders was het absolute record van Strupar

(21 assists in 1999 met Genk, red.)

ongetwijfeld voor de bijl gegaan.

Trainer Leekens maakte van Boussoufa een completere voetballer.

Boussinho

bleek niet alleen een technische virtuoos, maar ook een harde werker die op de fysieke tests iedereen naar huis liep.

Ondanks de vele aanslagen op zijn korte beentjes bleef hij altijd een toonbeeld van fair play. Voor die trofee moest hij uiteindelijk Zetterberg (nu al de zesde keer eindlaureaat) laten voorgaan. De Marokkaan was vaak beslissend voor AA Gent, maar de grootste sier maakte hij toch in de topper tegen Club Brugge, waar hij met drie goals het lot van trainer Ceulemans bezegelde.

Dury Trainer van het Jaar

Bij de coaches volgt Francky Dury Trond Sollied op als Trainer van het Jaar. Dury liet seizoensrevelatie Zulte Waregem lang meedoen voor de Europese plaatsen en zag pas in de slotfase zijn semi-professionals de rol lossen. De agent bij de federale politie heeft nog altijd uitzicht op bekerwinst. Met Salou en Dupré maakte hij twee

nobody's

uit lagere regionen rijp voor een topclub.

Standard kwam net als Anderlecht en Brugge amper in het stuk voor, al kaapte Runje wel de prijs voor de Keeper van het Jaar weg. Proto, vorig seizoen nog glansrijk winnaar, moest zich tevreden stellen met een derde stek.

Bij de scheidsrechters haalde Paul Allaerts het nipt van Johnny Ver Eecke. De West-Vlaamse postman kreeg lovende kritiek voor zijn no-nonsense-aanpak in de toppers, maar uiteindelijk kozen de heren voetballers toch voor de laureaat van vorig jaar.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen