Duivelse Mattan

© © Photo News

Mirakels bestaan heus nog in de moderne wielrennerij. 500 meter vóór de finish leek het erop dat Juan Antonio Flecha van Fassa Bortolo de allereerste Spaanse winnaar zou worden uit de geschiedenis van Gent- Wevelgem. Maar dat was zonder Nico Mattan gerekend. De Winkelnaar vloog circa 300 meter verder als een duivel uit een doosje over de verbouwereerde Spanjaard heen. ,,Mijn allermooiste'', ratelde de clown uit Winkel in zijn eigen achtertuin.

HUGO COOREVITS,

Twee vaststellingen.

Eén:

het wielrennen dat de voorbije weken in Vlaanderen werd opgevoerd is absoluut niét voor hartlijders. Was de finale van de Ronde van Vlaanderen zondag met een superman als Tom Boonen werkelijk bloedstollend, dan was de apotheose van deze Gent-Wevelgem een thriller. Hitchcock himself had het nooit spannender kunnen bedenken. Juan-Antonio Flecha en Nico Mattan waren de hoofdrolspelers in een meeslepend modern wielertheaterstuk.

Twee:

de Vlaamse wielerweelde kan werkelijk niet op. Van de Omloop Het Volk tot de Vanackerestraat in Wevelgem regeerden de Vlamingen op eigen wegen. Alleen Hincapie in Kuurne en Freire in de Brabantse Pijl spelden ons de les.

En tjah, hoe moet je deze Nico Mattan catalogeren. De ondertussen 33-jarige Winkelnaar is bij Davitamon-Lotto duidelijk aan zijn tweede jeugd bezig. Patrick Lefevere zei het ons nog op de vooravond van de Ronde: ,,Er rijden in het peloton momenteel geen vijf harder.''

In zijn eerste leven was hij dé bloedvriend van VDB. Sinds hij met hartklachten in '99 werd geconfronteerd, is deze Mattan een Bourgondiër geworden onder het motto: je leeft maar één keer. 's Winters niet direct een toonbeeld van beroepsernst.

Marc Sergeant kent echter zijn pappenheimer en prikkelde de tweevoudige proloogwinnaar van Parijs-Nice door hem slechts te elfder ure zekerheid te geven over een plaatsje in de selectie voor de grote Vlaamse wedstrijden.

Volgwagens

Met de winst van Nico Mattan is de kop er in de ProTour af voor Davitamon-Lotto Dat tot grote frustratie van Giancarlo Ferretti, de kloekhen van Juan Antonio Flecha, die nadien klacht neerlegde omdat Nico Mattan de laatste kilometer handig gebruik had gemaakt van het zog van de neutrale auto, het voertuig van de koersdirecteur en de twee nog aanwezige motoren.

,,Ik had nog wat kracht overgehouden. Ik reed met een snelheid van 50, 52, 54 tot 60 km per uur. Een overwinning vergelijkbaar met mijn zege in Plouay van 2001 toen ik Halgand zo de bloemen uit de handen ritste. Dit is het hoogst bereikbare voor mij. Winnen in Gent-Wevelgem, voor mijn mensen, dat was altijd al mijn grote droom. En nu ga ik feesten tot morgenvroeg'', bleef de entertainer van het Vlaamse peloton zijn eigen zelve.

Hoe het nu verder moet met Gent-Wevelgem in de ProTour wordt straks voor de groene tafel van de UCI beslist. De Koninklijke Veloclub Het Vliegend Wiel van Wevelgem heeft een ProTourlicentie voor vier jaar, maar als het van Ferretti alleen afhangt, was dit de allerlaatste. ,,Ik heb de koers niét vervalst'', schreeuwde koersdirecteur Luc Gheysens het uit. ,,Ik zal vannacht goed slapen. ,,Wat zit hier godverdomme achter?''

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen