Landis blijft bij zijn onschuld en gaat in de aanval

© © AFP

Floyd Landis, voor velen Tourwinnaar af sinds blijkt dat hij de ronde won op testosteron, is niet van plan zich te verstoppen. De Amerikaan herhaalde zijn onschuld in een interview met de Amerikaanse krant USA Today en tijdens enkele tv-optredens. Bovendien neemt hij de werkwijze van de UCI en het WADA op de korrel.

(FRB)

Met zijn dossier, dat in behandeling is bij het USADA (het Amerikaanse antidopingagentschap), houdt Landis zich nog niet bezig. Eerst laat hij over een tweetal weken (zoals gepland) zijn versleten heup vervangen. Pas daarna zal hij er alles aan doen om zijn onschuld bewijzen, naar eigen zeggen het enige doel wat hem nog rest. ,,Er is me iets vreselijks overkomen, maar ik vind het wielrennen nog steeds de mooiste sport die er is. Ik wil er graag deel van blijven uitmaken.'' Experten doen die gedachte af als een illusie, maar Landis en echtgenote Amber, die aan zijn zijde verscheen tijdens één van de tv-shows, zijn overtuigd van het tegendeel.

Verborgen agenda

,,Ik werd acht keer getest tijdens de Tour. Vier keer vóór de rit naar Morzine en vier keer erna. Slechts één keer werd ik positief bevonden. Niemand met een beetje verstand haalt het in zijn hoofd slechts één keer testosteron te nemen '', klinkt Landis' flinterdunne verdediging. Landis zet ook zijn ex-team Phonak uit de wind. ,,Iemand bij Phonak die me al dan niet bewust testosteron toediende? Onmogelijk!'' Over de manier waarop de Internationale Wielerunie UCI en het Wereldantidopingagentschap WADA zijn 'geval' aanpakten, is hij niet te spreken. ,,Als Gatlin positief test, hoort de wereld dat drie maanden later. Bij mij duurde het twee dagen. Dat zowel mijn A- als B-urinestaal positief waren, vernam ik via de media. Daardoor moest ik mezelf voortdurend verdedigen. Dat zou nooit zijn gebeurd als de UCI en het WADA zich aan de regels hadden gehouden. Volgens mij is er een verborgen agenda, alleen weet ik niet wat die inhoudt.'' Landis vergeet erbij te vertellen dat hij de regels van de sport overtrad.

UCI-voorzitter Pat McQaid reageerde gisteren nog niet op de aanval van Landis, maar stuurde wel aan op overleg omtrent de aanpak van het dopingprobleem. De voorzitters van de nationale wielerfederaties van België, Spanje, Italië en Frankrijk zijn daar gisteren al aan begonnen. Want op de vergadering van het viertal in Gent werd er, hoe kon het ook anders, gepraat over de dopingstrijd.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen