Coach Henin haalt weer zwaar uit

© © BELGA

Drie weken voor de start van het eerste grandslamtornooi heeft Carlos Rodriguez, de trainer van Justine Henin, de tegenstand weer wat gemotiveerd met een kerstboodschap. Alweer haalde hij zwaar uit: naar het vrouwentennis, naar Kim Clijsters, naar Maria Sharapova.

Frank Van de Winkel

Carlos Rodriguez is geboren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waar hij in allesbehalve royale omstandigheden opgroeide. Aan zijn jeugd hield de coach van Henin een fel underdog- én rechtvaardigheidsgevoel over. Veelal is hij rustig, en analyseert hij - met een kwinkslag en charme - het vrouwentennis haarfijn. Maar de jongste tijd gedraagt hij zich soms als een driftkikker, waarbij emoties het halen op de rede. Hij durft dan wel eens de man spelen in plaats van de bal.

Justine Henin zelf, nochtans zoveel jonger, laat zich niet meer vangen aan dat spelletje, en is in haar uitspraken steeds genuanceerder, volwassener. Het is dan ook merkwaardig dat Rodriguez in de Argentijnse krant

Olé

alweer zo hard uithaalt, net nu Henin de nummer één is van de wereldranglijst en op een schitterend seizoen mag terugblikken. De trainer jaagt alles en iedereen tegen zich in het harnas.

Schijnheilig

,,Het vrouwentennis is één grote leugen'', zegt hij in de krant. ,,Het is een circus waarin men zich vals gedraagt. Er heerst veel schijnheiligheid, waarin Justine geen zin heeft. Leef je leven, zeg ik haar, doe zoals Kuznetsova, met wie ze het goed kan vinden. De anderen breken je achter de rug toch af, al vragen ze wel of je mee gaat eten.''

Ook Kim Clijsters moet het - niet voor het eerst - ontgelden. ,,Zij en haar pa hebben Justine van dopinggebruik beschuldigd, maar ze beweren dat ze het zo niet gezegd hebben. Ze moeten niet met mijn voeten spelen hé. Kim is een braaf meisje, maar die indruk geeft ze bewust. In feite is ze

una conchuda

.'' Dat laatste is een Argentijns scheldwoord, alnaargelang de bron te vertalen als bitch, kreng, hoerenjong of zelfs kutwijf.

Ook de om haar schoonheid geprezen Maria Sharapova krijgt een klets om de oren. ,,Zij brengt niks nieuws. Als het op kreunen aankomt, doet Venus Williams even goed en deed Monica Seles was zelfs nog beter.''

,,De Masters

(het officieuze wereldkampioenschap dat Henin in november won)

is gewoon op maat gemaakt van Sharapova. Ze mocht altijd op hetzelfde tijdstip spelen. Ze is een marketingproduct en wordt zo uitgespeeld. Op lange termijn lijkt me dat niet positief, het spel dreigt erdoor vergeten te worden'', zegt Rodriguez in de sportkrant van zijn geboorteland.

Na de zoveelste uithaal van Rodriguez, is het nu uitkijken naar de webstek van Henin. De kans is niet gering dat de tenniscoach daar weer vertelt dat zijn woorden niet juist zijn weergegeven en/of dat hij het allemaal niet zo bedoeld had.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen