Yvan Vanmol openbaart bandopname die zijn dopingpraktijken zou bewijzen

© © BELGA

De bandopname die het ultieme bewijs zou moeten vormen in de dopingzaak-Lefevere is meer dan twaalf jaar oud en bij een correcte lezing blijkt er nergens uit dat Yvan Vanmol het gebruik van groeihormonen toegeeft.

Marc Mercy

Ploegarts Yvan Vanmol en ploegmanager Patrick Lefevere van het door een reeks persartikelen zwaar belaagde Quick Step-team waren niet zinnens om voorlopig nog te reageren en wachtten met hun argumentatie, naar eigen zeggen, tot voor de rechtbank.

Na de uitzending van

De Zevende Dag

vorige zondag besliste Yvan Vanmol toch maar (even) naar buiten te komen. In het televisiedebat verklaarde Maarten Michielssens van de beschuldigende krant

Het Laatste Nieuws

immers over staalharde bewijzen te beschikken. Hij had een bandopname in zijn bezit waarop Yvan Vanmol toegaf dat er groeihormonen gebruikt worden in zijn team.

Aanvankelijk was Vanmol, die twee dagen eerder in de krant door een anonieme renner was beschuldigd van omkoperij van de UCI, het incasseren van 20.000 euro per gedopeerde renner en het toedienen van IGF, groeihormoon en epo, bijzonder aangeslagen.

Nadien kwam hij echter, in een verhaal dat ondertussen wel zeer veel James Bond-allures heeft, de bewuste bandopname op het spoor. Het bleek om een opname te gaan van een gesprek met toenmalig BRT-journalist Ivan Sonck, die in december 1995 werkte aan een programma over epo-gebruik in de sport.

,,Het was zelfs geen interview, maar een verkennend gesprek voor een interview dat vier minuten duurde en dat opgenomen is terwijl ik bezig was aan een consultatie. Pas op het einde zei Sonck mij dat hij het gesprek had opgenomen. Ik wilde niet dat het toen werd gebruikt'', zegt Vanmol.

,,Ik wil absoluut misverstanden vermijden. Want als uit dit gesprek een paar vragen en antwoorden op een perfide manier achter elkaar worden gezet, vertel ik op band zogezegd dingen die ik nooit heb gezegd. Ik wil dus vermijden dat uit dit gesprek een zinnetje wordt geïsoleerd en misbruikt. Ik besef zeer goed dat dat zou kunnen.''

Andere opnames

Vanmol, met zijn advocaat Johnny Maeschalck in de buurt, bleef in zijn betoog uiterst voorzichtig, maar uit andere bronnen weten we dat het wel degelijk de bedoeling was van de journalist van

Het Laatste Nieuws

om een klein fragment van die bandopname te laten horen. De verantwoordelijken van

De Zevende Dag

weigerden dat echter.

Is het niet mogelijk dat de krant over andere bandopnames van u beschikt?

,,Ik denk dat ze die vandaag

(maandag, red.)

dan wel in hun krant hadden gezet, maar ik heb geen letter over de zogenaamde affaire gelezen'', zegt Vanmol.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen