Spits (26) zkt. club

© © proshots

,,De gedrevenheid is weg. Het is best dat ik in de winterstop vertrek.'' Met die verklaring over zijn toekomstplannen in een interview met de Amsterdamse tv-zender AT5 heeft Ajax-spits Wesley Sonck (26) de knuppel in het hoenderhok gegooid. Kandidaten om de spits over te nemen zullen er wel genoeg zijn, maar de vraag is welke club aan de financiële wensen van Ajax én Sonck kan voldoen.

Voor de voorbije vijf matchen zat Wesley Sonck niet in de wedstrijdkern van Ajax. Tegen Willem II, Feyenoord, De Graafschap en Juventus ging het om een puur tactische keuze van trainer Ronald Koeman. Vorig weekend was een liesblessure van de 34-voudige Rode Duivel een bijkomende uitleg voor de niet-selectie. Ook gisteravond was onze landgenoot er niet bij in de uitmatch tegen RKC.

Het laat zich aanzien dat Sonck nooit meer in de kern van Ajax zal zitten. Een vertrek tijdens de winterstop zit er immers aan te komen, zeker nu de Ninovieter er zelf op doelde in het hoger aangehaalde interview. De woorden van de ex-Gouden Schoen waren gisteren nog niet koud of zijn naam dook in

De Telegraaf

al op als mogelijke aanvalsleider van het Duitse Borussia Mönchengladbach, momenteel vijftiende in de Bundesliga en op aangeven van trainer Dick Advocaat (sinds begin november aan het roer in het Stadion im Borussia-Park) op zoek naar een nieuwe spits. Naast Sonck staan ook Thomas Buffel en Danko Lazovic, allebei Feyenoord, op het kandidatenlijstje.

Dat Buffel, niet langer gelukkig in de Rotterdamse Kuip, niet naar Mönchengladbach gaat, staat vast. ,,Er is contact geweest met Advocaat maar ik betwijfel ten zeerste of het iets wordt'', zegt Paul Courant, zaakwaarnemer van Buffel.

Financieel zware operatie

Willy Hox, de manager van Sonck, beweert dat hij officieel geen weet heeft van interesse van Mönchengladbach voor zijn poulain. Andere bronnen wisten ons evenwel te melden dat de Duitse club Sonck wel degelijk in het vizier heeft. Alleen wordt zijn aanwerving bestempeld als een financieel zware operatie. In dat licht is het geen toeval dat Hox zegt: ,,Nu Sonck heeft aangegeven te willen vertrekken, kan ik aan het werk gaan. Maar er zullen geen 88 kandidaten zijn. Ajax heeft bepaalde bedragen voor hem neergeteld. Naast het prijskaartje van de club is er dat van Sonck zelf.''

Anders gezegd: hoeveel wil Ajax bij een definitieve verkoop recupereren van de vijf miljoen euro die het in de zomer van 2003 voor Sonck neertelde en is de aanvaller, die nog een fraai contract tot midden 2008 heeft lopen in de Amsterdam Arena, bereid veel water in de wijn te doen?

Als antwoord op het eerste deel van deze dubbele vraag, meldt een goedgeplaatste insider dat Ajax niet te moeilijk zal doen als het een nieuwe spits heeft gevonden. Naast de Griek Angelos Charisteas van Werder Bremen is Marcus Rosenberg in de running. Trainer Koeman volgde donderdagavond nog de verrichting van de 22-jarige aanvaller van Malmö in een match van de Scandinavische Royal League tegen Brann Bergen.

Blijft er het loon van Sonck. Naar Belgische normen is dat heel hoog. Al viel de voorbije weken in de wandelgangen te horen dat Club Brugge niet direct

neen

zegt tegen de komst van Sonck. Alleen willen ze in het Jan Breydelstadion niet de fout maken - zoals Anderlecht in het tussenseizoen wel deed - om daaraan te veel ruchtbaarheid te geven.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen