Rugnummer 18 kan niet meer voor supporters

In zijn omzendbrief naar de voetbalbond en de clubs verwijst minister Dewael naar symbolen die als racistisch kunnen geïnterpreteerd worden. Hij heeft het daarbij ook over de rugnummers 18 en 88. Eén en acht kunnen verwijzen naar de letters A en H in het alfabet, en daardoor allusie maken op de naam Adolf Hitler en de slogan Heil Hitler.

Betekent dit nu dat spelers als Dominic Foley (Gent) en Delen (Westerlo) straks hun truitje moeten inleveren? ,,Nee, helemaal niet'', zo verduidelijkt de persdienst van de minister. ,,Het gaat in de eerste plaats om de supporters. Met deze nuance dat een replica met daarop bijvoorbeeld nummer 18 en de naam Foley perfect kan. Met een truitje waarop alleen het nummer achttien vermeld staat, hebben we meer problemen.''

Het rugnummer 88 wordt in België niet gedragen. In Italië wilde Juventus-doelman Buffon er eens mee spelen, maar dat stuitte op veel protest. ,,In principe kan het, als er bijvoorbeeld een speler wil verwijzen naar een speciale gebeurtenis'', aldus nog het Ministerie. Marius Mitu speelde destijds met rugnummer 99 omdat hij in het seizoen 1999 doorbrak. (mre)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen