Sergio Conceiçao wint Gouden Schoen 2005

Sergio Conceição is de beste voetballer van het jaar 2005. Hij klopte nog verrassend ruim het Anderlecht-duo Kompany-Wilhelmsson en pakte daarmee, na de trofee van Portugees voetballer van het jaar in 1997, zijn tweede individuele trofee. ,,Nu wil ik de landstitel'', zei hij met de 52ste Gouden Schoen in de hand. De jury bekroonde dus de klasse. Het soms irritante gedrag van de 31-jarige rechterflankspeler bleek geen doorslaggevende factor.

Ludo VANDEWALLE

De spanning in de telzaal was lang te snijden. Kompany had dan wel met veel overtuiging de eerste stemronde (91 geldige formulieren) gewonnen. In de tweede stemronde (100 geldige stemformulieren) naderden Christian Wilhelmsson en vooral Sergio Conceição met rasse schreden op de winnaar van vorig jaar. Uiteindelijk gaven de stemmen van de geschreven pers in de tweede stembeurt de doorslag. Massaler dan de ex-winnaars van de Gouden Schoen, de scheidsrechters, bondsleiders en trainers gingen de stemmen van de pennenridders naar het woelwater van Standard.

De Portugees is de achtste buitenlander die de Gouden Schoen wint. Het is van 1982 (Eric Gerets) geleden dat een speler van Standard die trofee pakt. In dat seizoen werden de Rouches ook landskampioen. De aanvoerder van Standard sprak de wens uit dat dat verhaal zich zou herhalen. Standard, dat zijn zesde Gouden Schoen uit de clubhistorie begroet, staat op dit moment eerste in de rangschikking.

Sergio Conceição speelt nu ruim een jaar in België. Na een opgemerkt debuut - hij kreeg na tien minuten al rood - op Cercle Brugge ontpopte hij zich tot de onvervalste leider van Standard. De Luikenaars waren het beste team in het kalenderjaar 2005. Zijn overdreven gedreven acties overschaduwden soms zijn klasseflitsen. Want talent heeft deze ex-speler van FC Porto, Lazio, Parma en Inter Milaan te over. Dat hij bij Porto compleet op een zijspoor zat en zich pas in België kon herpakken, duidt ook wel op het achteruitboeren van het niveau in ons voetballand. Aan de andere kant toonde Conceição zich in de voorbije veertien maanden allesbehalve een volgevreten vedette. Zijn inzet was soms aandoenlijk.

,,Dat ik deze trofee verdien heb ik aan heel de ploeg te danken, de technische staf, het bestuur en vooral de fans van Standard'', sprak Conceição. ,,Deze onderscheiding is heel belangrijk voor me want, dat wordt wel eens onderschat, in België wordt goed gevoetbald. En ik versloeg toch spelers als Wilhelmsson en Kompany. Een dikke knuffel voor hen. Dit moet een aanmoediging zijn om verder te doen en iets terug te geven aan onze schitterende supporters. De titel en misschien wel de beker...''

Blessure nekt Kompany

Vincent Kompany werd dus tweede. Zijn overwicht in de eerste ronde was niet groot genoeg. Hoewel de 19-jarige verdediger van Anderlecht gedurende de tweede stemronde slechts twee maanden echt fit was, eindigde hij tussen juli en december toch nog derde. De winnaar van vorig jaar is gewoon de beste speler in onze competitie en had zonder blessure wellicht zichzelf opgevolgd.

Christian Wilhelmsson kan met een derde plek, vorig jaar was hij vierde, op zoek naar een club die in het buitenland op hem zit te wachten. De 26- jarige Zweed verdeelde zijn punten over de twee ronden.

Opmerkelijk vormt voorts de vierde plaats van Kevin Vandenbergh, al maanden op de bank bij RC Genk. De spits die op het einde van het vorige seizoen schitterde is één van de zes Belgen in de toptien. Ook de vijfde plaats van Karel Geraerts is knap. Landskampioen Club Brugge vindt zijn eerste speler pas op de zesde plaats. Dat is dan nog Timmy Simons die halverwege 2005 naar PSV verkaste. Zo wordt Tomislav Butina op de zevende plaats de eerste

voltijdse

Bruggeling. Ouwe taaie Gert Verheyen is nog tiende.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen