Duitsland wast witter dan wit

Ook Eddy Merckx is 'vanwege zijn houding ten opzichte van doping in het verleden' niet welkom in Stuttgart. In een lachwekkende poging om witter dan wit te wassen, haalden de Duitse WK-organisatoren nu ook de Belgische Sportman van de Eeuw onderuit.

Hugo Coorevits

Sinds Jan Ullrich vorig jaar als 'klant nummer 1' van de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes van zijn piëdestal is gehaald, lijk Duitsland behekst door de zuiverheidsgedachte.

Der Jan

was dé verpersoonlijking van het Duitse wielrennen.

Radsport

werd met hem groot.

Radsport

dreigt met zijn val te sterven. Ook al omdat elke Duitser wars van alle reden geboren is met die portie

Gründlichkeit und Pünktlichkeit

. En dan krijg je koldertoestanden als deze wanneer het organisatiecomité van deze wereldkampioenschappen in Stuttgart de vrome wens heeft om geschiedenis te schrijven. Dit WK moet dat van de ommekeer worden. Het eerste 'zuivere' WK.

Nog vooraleer er één prof in actie is gekomen, heeft Stuttgart al geschiedenis geschreven. Daar is niets fout mee. Alleen leidt 'de uitzuiveringsgedachte' daar tot een regelrechte heksenjacht. De lijst mensen die niet welkom is, dreigt langer te worden dan het aantal renners dat zondag om het goud strijdt. Altig, Bugno, Merckx, Braun, Thurau en Ullrich. Die laatste wordt zelfs met een scheef oog bekeken omdat hij op de nationale Duitse feestdag van 3 oktober het aandurft in de buurt van Stuttgart deel te nemen aan een liefdadigheidsfietstocht.

Als het aan de organisatoren ligt, komt naast Alejandro Valverde al evenmin Danilo Di Luca, of zelfs Paolo Bettini aan de start. Laatstgenoemde omdat hij niet akkoord gaat met het fameuze UCI-antidoping-charter. Wie een dopinginbreuk begaat, belooft daarin een jaarloon te storten aan de Internationale Wielerunie. Bettini is het daar niet mee eens: hij wil wel betalen, maar dan enkel bij wie hij schade heeft aangericht, zijnde werkgever en sponsors.

Twee maten en gewichten

Toch hanteren ze in Duitsland voor hun

Neunfang

(nieuwe start) twee maten en twee gewichten. Toen Erik Zabel op 24 mei, midden de lawine aan dopingbekentenissen van ex-T-Mobile-renners, bekende dat ook hij eventjes van de epopot had geproefd vóór de start van de Tour 1996, schreeuwde Duitsland moord en brand. Voor Zabel was er geen plaats in Stuttgart. En zie, hij is als kopman van de

Mannschaft

aangeduid. Samen met Stefan Schumacher, bij wie in 2005 in zijn urine sporen van het verboden product cathine werden aangetroffen. De gebaarde Duitser werd echter vrijgesproken toen bleek dat hij het middel tegen hooikoorts nam op voorschrift van zijn arts, die dan nog zijn bloedeigen moeder is. Zabel of Schumacher zondag wereldkampioen? Leuke uithangborden voor een land dat in de ban is van de 'Bleib Sauber-Live Clean'-beweging.

UCI zielig en besluiteloos

Het pijnlijke is dat de beeldenstorm die momenteel in Duitsland woedt de sport niet echt vooruithelpt. Het versterkt enkel maar het negatieve imago dat de jongste tien jaar door een golf aan schandalen een hoge vlucht nam. Maar UCI-voorzitter Pat McQuaid vindt het allemaal wel goed. De Ier had voorkennis van de politiek correcte taferelen die zich in Stuttgart zouden afspelen. De Duitsers dreigden midden de testosteron-affaire van Sinkewitz het WK zelfs af te voeren. Pas dat zou een afgang zijn voor de Internationale Wielerbond (UCI) die maar één wedstrijd per jaar zelf organiseert. Om de lieve centen die Stuttgart, de deelstaat Baden-Württemberg en de Duitse bond afdokken om het WK naar daar te halen, laat de UCI zich gewillig de les spellen. Het typeert vooral de zieligheid, de besluiteloosheid waarmee de wereldwielerfederatie zich door de moeilijkste periode uit haar bestaan sleept. Waarom bonkt McQuaid dan niet op tafel in plaats van sluiks een telefoontje te plegen naar Merckx met de melding dat hij van hem wel een vip-behandeling kan krijgen? Het internationale wielrennen lijkt onder McQuaid een volslagen stuurloos schip geworden dat heen en weer zwalpt op de golven van doping, intrige en macht. Enkel sterke persoonlijkheden genre David Stern (NBA) of Bernie Ecclestone (Formule 1) kunnen het wielrennen weer op de juiste koers brengen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen