Kim Gevaert met vraagtekens naar WK Indoor

© photo news

Drie dagen voor de start van het WK Indoor in Valencia zit Kim Gevaert met vraagtekens over haar conditie. Oorzaak is een zware griepaanval twee weken terug die haar vijf dagen lang met koorts aan bed gekluisterd hield.

loa

Sinds maandag 25 februari is Gevaert terug aan het trainen. Het is na een moeizame start pas sinds vrijdag dat ze het gevoel heeft dat alles terug goed zit. Door haar ziekte kon ze in de voorbereiding naar dit WK slechts aan één wedstrijd deelnemen. Op 16 februari eindigde ze tweede op de 60 meter in Birmingham, in dezelfde tijd (7.15) als de Amerikaanse winnares Angella Williams, voor Gevaert een van de grootste favorieten in Valencia.

Voorspellingen doen over haar prestatie op het WK wil Gevaert niet. Trainer Rudi Diels acht haar niveau momenteel goed voor een tijd net onder de 7.10. Volgens Diels komen een vijftal atleten, waaronder zijn pupil, in aanmerking voor het goud.

Gevaert gaf op een persconferentie in Leuven toe dat dit WK normaliter een uitgelezen kans was geweest om na een zilveren medaille in 2004 en een bronzen in 2006 eindelijk een gouden WK-medaille te halen op de 60 meter. Ze haalde overigens op deze afstand ook al drie keer goud op het EK-indoor. "In tegenstelling tot vorige WK's steekt er niemand echt bovenuit. Ik hoop uit de reeksen te komen met een goed gevoel. Vraag is ook hoe ik ga reageren op het feit dat de drie wedstrijden op dezelfde dag gelopen worden", aldus Gevaert.

"Stoppen met goed gevoel"

De atlete boekte jaar na jaar steeds een zekere vooruitgang in haar prestaties, maar heeft voor zichzelf nog niet uitgemaakt of ze eind dit jaar kapt met de atletiek. "Ik wil stoppen met een goed gevoel bij wat ik gedaan heb en die beslissing zeker niet moeten nemen onder invloed van omstandigheden. Moest wetenschappelijk blijken dat er nog progressie mogelijk is zou dat één element zijn in de beslissing, maar niet het enige. Het mentale aspect is voor een atleet immers ook zeer belangrijk", aldus Gevaert.

Verder reageerde Gevaert op de beslissing van de grote atletiekmeetings zoals de Memorial Van Damme om atleten die ooit betrapt geweest zijn op doping ook na het uitzitten van hun schorsing niet meer uit te nodigen. "Ik schrok even van het drastische van deze maatregel, maar ben toch blij met het zeer duidelijke signaal. Na de dopinggevallen van de afgelopen jaren zitten we in de atletiek immers in een heel cruciale periode en moest er absoluut iets gebeuren om te vermijden dat we zoals in het wielrennen in een circus terechtkomen."

"Niet blind zijn voor wat gebeurt in China"

Over het feit dat de Olympische Spelen in China plaatsvinden zei Gevaert dat ze net als anderen in de eerste plaats als atlete aanwezig zal zijn in dat land. "Toch mogen we niet blind zijn voor wat er gebeurt in dat land op vlak van mensenrechten". Ze zei te hopen dat de grote media-aandacht terzake iets ten goede zal veranderen. Het is volgens Gevaert in de eerste plaats aan het Internationaal Olympisch Comité om hierover standpunten in te men. Zelf beloofde ze zich goed te informeren over de situatie in China.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen