Beloki genoemd in nieuw Italiaans dopingonderzoek

MADRID - Vier Spaanse renners, onder wie Joseba Beloki, worden genoemd in een nieuw dopingonderzoek dat het parket van Bergamo wil opstarten. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. Volgens deze bron zouden Beloki en het trio Marcos Serrano, Unai Osa en Angel Vicioso verboden middelen hebben gebruikt tijdens wedstrijden in Italië. Alle vier maken ze deel uit van de Astanaploeg, het voormalige Liberty.

map

"De Italiaanse politie kreeg documenten van de Spaanse politie waarin duidelijke aanwijzingen staan dat verschillende Spaanse renners doping hebben gebruikt tijdens wedstrijden in Italië", aldus El Pais. De Italiaanse wetgeving voorziet celstraffen voor dopingvergrijpen. De bijna 33-jarige Beloki eindigde drie keer op het podium van de Ronde van Frankrijk. In 2000 en 2001 werd hij derde in de Tour. In zijn gloriejaar 2002 pakte hij de tweede plaats en werd hij derde in de Vuelta. De laatste jaren presteerde Beloki, mede door blessures, niet meer op niveau.

Volgens El Pais heeft het gerecht sms’jes onderschept die de echtgenote van Marcos Serrano stuurde naar dokter Eufemiano Fuentes, die wordt beschouwd als spilfiguur in het Spaanse dopingschandaal dat ondere Jan Ullrich en Ivan Basso de Tour kostte.

De vrouw zou bij Fuentes geïnformeerd hebben naar de gezondheidstoestand van haar man toen die tijdens de voorbije Giro in het ziekenhuis was opgenomen met vergiftigingsverschijnselen. Serrano was ziek geworden na afloop van de 12e rit, op 19 mei. Vier dagen later werden vijf mensen, onder wie Fuentes en de sportdirecteur van Liberty, Manolo Saiz, opgepakt in het kader van het Spaanse dopingschandaal.

Ook Unai Osa, Joseba Beloki en Angel Vicioso werden eerder genoemd in de zaak-Fuentes.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen