Ronde van Vlaanderen in 2007 niet over de Koppenberg

© Belga

© Belga

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

OUDENAARDE - In de volgende editie van de Ronde van Vlaanderen op zondag 8 april 2007, rijdt het peloton niet over de Koppenberg, bleek dinsdag op de voorstelling van 'Vlaanderens Mooiste'. Ook het Foreest en de Steenberg vallen weg, maar door het heropnemen in het parcours van de Kluisberg, de Knokteberg en de Kortekeer én met nieuwkomer Eikenmolen zijn er toch achttien hellingen (één meer dan in 2006).

ivb

De belangrijkste reden is dat de organisatie een sportief fiasco wil vermijden. Vorig jaar raakten slechts 8 renners van de grote groep al fietsend boven.

,,Als organisatie willen we het risico niet lopen dat het sportieve verloop al te zeer beïnvloed wordt door niet-sportieve elementen. Ondanks de enorme inzet aan mensen en middelen om de passage ordentelijk te laten verlopen, moeten we onder ogen zien dat we niet alle factoren in de hand hebben. Bij fel regenweer en bij de huidige toestand van de kasseien vragen we om problemen", vertelde organisator Wim Van Herreweghe.

Het peloton neemt daardoor diezelfde heuvelkam via de Kortekeer, voor het eerst sinds 2001. Nadat de Koppenberg na 1987 uit het parcours was gehaald na jaren van chaotische taferelen (met als hoogtepunt de val van de Deen Jesper Skibby in 1987), werd de' bult van Melden' volledig heraangelegd. Dat jaar maakte de helling ook haar herintede.

Vijf jaar later is de slijtage echter opnieuw al te merken. ,,De groeven tussen de kasseien op het steilste deel zijn breder en dieper geworden en er zijn kasseien verdwenen", aldus Van Herreweghe.

De Koppenberg, die voor het eerste op het programma van de Ronde stond in 1976, zorgt elk jaar voor discussie. De beelden van renners die te voet de helling opklauteren zijn haast een klassieker.

Niet het einde

Renners en ploegbegeleiders kloegen haast bij elke editie dan ook steen en been over de Koppenberg. Vorig jaar haalde Tom Boonen verwoestend uit op de helling en slechts een zestal renners achter hem bereikten de top zonder voet aan de grond te moeten zetten. De rest kwam boven met de fiets aan de hand.

,,Het ruikt naar koersvervalsing'', berichtte de Franse sportkrant

L'Equipe

toen. ,Mijn kopman Eisel verspeelde daarmee al zijn kansen en de hele ploeg met hem. Welk verhaal hadden de Belgen gehad indien Boonen was gevallen?'', reageerde een ontzette arc Madiot, ploegleider bij Française des Jeux.

Anderen weerlegden dan weer steevast alle kritiek. ,Punt is gewoon als eerste aan die Koppenberg te beginnen. Die plaatsjes zijn nu eenmaal duur'', aldus Walter Planckaert, Rondewinnaar in 1976. Ook Dirk Demol, ploegleider bij Discovery Channel, sloot zich gedeeltelijk daarbij aan. ,,Het is een prachtige berg die ze mogen behouden maar voorwaarde is dat ze het wegdek opnieuw moeten herstellen. Zoals hij er nu bijligt, is bij de minste hapering corrigeren immers onmogelijk en dat kan eigenlijk niet.'' De organisatie benadrukte echter wel dat dit niet het einde is van de Koppenberg in de Ronde. ,,Door de Koppenberg dit jaar links te laten liggen, willen we ook de sportieve toekomst van de fantastische klim niet definitief hypothekeren. We willen hem niet verbranden, en in de toekomst kunnen we hem misschien opwaarderen naar scherprechter in de finale", legde Van Herreweghe uit?

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen