Basso verklaart dat hij 'nooit doping heeft genomen'

De Italiaan Ivan Basso, die maandag zijn betrokkenheid in de bloeddopingaffaire rond dokter Fuentes toegaf, verklaarde dinsdag op een persconferentie in Milaan, dat hij 'nooit dopingmiddelen heeft genomen of bloedtransfusies heeft ondergaan', maar dat er enkel sprake was van 'poging tot doping'.

sdg

'Ik heb een poging tot doping toegegeven met het oog op de Tour de France (2006)', aldus Basso, die 'klaar is om zijn straf uit te zitten'.

'Ik heb altijd op een propere manier gewonnen', benadrukte de laureaat van de Giro 2006. 'En ik heb de intentie om opnieuw te rijden en het beroep uit te oefenen waar ik van hou. Ik zal op de fiets terugkeren, nadat ik mijn straf heb uitgezeten.' Ik denk dat de andere renners dat zeker zullen aanvaarden. Ze hebben me altijd gerespecteerd. Het is mogelijk om eerlijk te winnen zoals ik altijd heb gedaan.'

'Na een jaar vol kwelling besliste ik mijn verantwoordelijkheid toe te geven,' ging de ranke Italiaan verder, 'onder meer ook tegenover mijn familie, die mijn keuze deelde'.

Basso wilde op de persconferentie ook iets rechtzetten: 'Men noemde mij een spijtoptant, een collaborateur. Maar ik wil preciseren dat men mij niets gevraagd heeft over andere personen. En ik ben in geen geval op de hoogte van betrokken renners of andere sporters'.

Basso zei dat zijn contacten met de Spaanse dokter Eufemiano Fuentes, de vermeende spil in de zaak-Puerto, te wijten waren aan 'een moment van zwakte, dat hij heel zijn leven met zich zal moeten meedragen, maar waarvoor hij wil betalen'. 'Ik besef dat een poging tot doping gelijkstaat met doping. Ik zal op mijn fiets terugkeren na mijn straf te hebben uitgezeten', vervolgde Basso, die er ook aan herinnerde dat hij steeds 'een van de meest gecontroleerde renners' was.

'Ik moet geen enkele schaamte voelen', verzekerde hij eveneens, terwijl hij 'respect' vroeg voor zijn beslissing. 'Ik heb om verontschuldigingen gevraagd en dat volstaat. Ik heb al mijn overwinningen op een eerlijke manier behaald en niemand heeft ooit betwist wat ik in de Giro 2006 deed of bij de andere resultaten uit mijn carrière.'

Basso werd aan de vooravond van de Tour de France 2006 uit de Tourselectie van CSC geweerd voor zijn vermeende betrokkenheid in de Spaanse dopingzaak, die in mei ontplofte na de ontdekking van honderden zakjes ingevroren bloed en bloedplasma, verdachte documenten, centrifugemateriaal, anabolica, steroiden, epo en groeihormoon in een appartement in Madrid. In oktober werd het dossier tegen hem geklasseerd, waarop Discovery Channel hem binnenhaalde. Nadat hij enkele weken geleden opnieuw in opspraak raakte door nieuwe elementen in de zaak, schorste Discovery hem eerst; vorige week stapte de renner dan zelf op. Tot vóór maandag en zijn nieuwe (vrijwillige) ontmoeting met de antidopingjager van het Italiaans Olympisch Comité (CONI), aan wie hij trouwens zijn medewerking beloofde, hield hij steeds zijn onschuld staande.

Sinds de uitbarsting van de zaak-Puerto werden een vijftigtal renners genoemd, onder wie Basso. Tot nu is slechts één renner, de Duitse vedette Jan Ullrich, geïdentificeerd op basis van een DNA-onderzoek na een klacht tegen zijn persoon in Duitsland.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen