Gent klaar voor galaweek

© belga

Aan de vooravond van een galaweek, waarin het in vijf dagen Club Brugge en Anderlecht in de ogen kijkt, rekende AA Gent gisteren af met Beveren: 2-1. De Waaslanders staan opnieuw een stap dichter bij de eindronde.

Bart Lagae

Woensdag wacht Club Brugge in de halve finale van de Beker van België, zondag mag AA Gent op bezoek in het Constant Vanden Stockstadion voor de competitietopper tegen Anderlecht. De opdracht gisteren tegen Beveren was dan ook om zonder puntenverlies en in een goede vorm, een van de belangrijkste weken van het seizoen aan te vatten.

Met doelpunten van Olufade en Foley in de eerste helft leek Gent gemakkelijk in dat opzet te slagen, maar na onzekerheden in de verdediging kwam de thuisploeg in de slotfase nog even onder druk te staan.

Davy De Beule was bij Gent verrassend op de bank begonnen. In zijn plaats draafde op de rechterkant Petter Rudi op. De Noorse veteraan kneep geregeld naar binnen, wat de thuisploeg een wedstrijd lang veldoverwicht op het middenveld zou bezorgen.

Beveren, waar Sawaneh in de spits de plaats van Bozic innam, speelde met vijf man achterin en had het moeilijk om Frédéric Herpoel te bereiken. Het duurde 22 minuten voordat Mahan met een vrije trap voor de eerste Beverense dreiging zorgde. Daarvoor hadden Rudi en Gillet al kansen gehad voor Gent.

Drankpauze

De wedstrijd kwam pas echt op gang na een drankpauze, die scheidsrechter Simon wegens de hitte - even voor halfzeven gisteravond - inlaste. Rudi speelde na Beverens balverlies met een afgemeten pass Olufade aan. De Togolees, tot dan goed uit de wedstrijd gehouden door de versterkte Beverense verdediging, kende geen genade voor doelman Copa.

Twee minuten later miste Sawaneh een uitgelezen kans om Beveren op gelijke hoogte te brengen. Na een knappe actie van Mahan op de linkse kant, besloot hij van vlakbij naast. Gent bleef de wedstrijd controleren en Foley zette de thuisploeg vlak voor ingaan van de rust op rozen, toen hij randje buitenspel een dieptepass van Grégoire kon verzilveren.

De thuisploeg bleef ook in het begin van de tweede helft de wedstrijd controleren en de wissel vooraan van Beveren, Bozic voor de tegenvallende Sawaneh, leek niet meteen soelaas te brengen. Het was dan ook onverwachts, en na geklungel in de Gentse verdediging, dat Mama Dissa - de sterkste Beverense aanvaller - de aansluitingstreffer kon scoren.

Interimcoach Edy De Bolle zette nu alles op alles en bracht Seka in voor Lardenoit en Zita voor Vanhoyweghen. Gent kwam een kwartier voor tijd dicht bij de 3-1, maar Stoica en Rudi liepen elkaar voor de voeten.

Beveren drong in de slotfase nog aan, en Herpoel moest redding brengen op een streep van Macquait. Een kopbal van Dissa zeilde maar net over.

Maar veel verder kwamen de jongens van De Bolle niet meer. Beveren blijft voorlaatste, met vijf punten achterstand op Lokeren. De eindronde komt nu elke week een streepje dichterbij.