Golden League is aan laatste editie toe

© belga

© belga

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Jamaïcaanse spurtbom Usain Bolt wordt de publiekstrekker bij uitstek tijdens de Memorial Van Damme van 2009. Dat maakte organisator Wilfried Meert dinsdag bekend. De Memorial wordt volgend jaar overigens de allerlaatste Golden League-meeting in zijn huidige vorm.

loa

Dit weekend beraadt het Uitvoerend Comité van de IAAF zich over de toekomst van de Golden League na 2009. De IAAF is voorstander van de uitbreiding van die League van 6 naar 12 meetings over de gehele wereld: 8 in Europa, 2 in Azië, 1 in het Midden-Oosten en 1 in de Verenigde Staten waarbij de atleten, die in aanmerking willen komen voor de jackpot, moeten deelnemen aan alle meetings.

Van de organisatoren en de atleten komt er echter felle tegenwind omdat er, met de daarbij horende kampioenschappen, trials enz., een onwaarschijnlijk overvolle kalender ontstaat. De atleten zien een verplichte deelneming aan 6 tot 9 meetings nog zitten, de organisatoren vinden dat de Golden League eventueel zou moeten beperkt worden tot 6 meetings.

Opnieuw Bolt

Maar volgend jaar blijft de Golden League dus als voorgaande jaren in Berlijn (14 juni), Oslo (3 juli), Rome (10 juli), Parijs (17 juli), Zürich (28 augustus) en Brussel op 4 september. Publiekstrekker in de Belgische hoofdstad wordt zonder twijfel Usain Bolt, die ook dit jaar deelnam en won in het Koning Boudewijnstadion. De Jamaicaan, die op de voorbije Spelen van Peking goud won op de 100, 200 en 4x100m en drie wereldrecords verbeterde, behoort met de Ethiopische langeafstandsloper Kenenisa Bekele en de Cubaanse hordenloper Dayron Robles tot de IAAF-genomineerden voor de trofee van atleet van het jaar. De laureaten worden zondag in Monte Carlo bekendgemaakt op het World Athletics Gala.

Gevaert meer geliefd dan Hellebaut

Dat de Memorial Van Damme enorm aanslaat bij de toeschouwers en de organisatoren de juiste formule hebben gevonden blijkt uit een enquête van voor de Olympische Spelen en waaraan zo'n 800 personen hebben meegewerkt. Op de vraag of er nog naar de Memorial zou worden gekomen antwoordde 85% positief, 95% zou vrienden of familie zeker aanraden dit evenement bij te wonen. Wat betreft de ideale periode voor de organisatie is 52% voor de tweede helft van augustus, 45% voor de eerste helft van september. Daarnaast gaat bij 72% van de ondervraagden de voorkeursdag naar vrijdag, tegenover 22% naar zaterdag.

Favoriete nummers bij de mannen zijn de 100m (79%) voor de 3000m steeple (59%) en de 10.000m (57%). Bij de vrouwen komt het hoogspringen op de eerste plaats (86%) voor de 100m (81%) en de 200m (76%). Bij de favoriete Belgische atleten haalt Kim Gevaert het met 81% voor Tia Hellebaut (74%) en Olivia Borlée (11%). Bij de buitenlandse atleten komt de Russin Yelena Isinbayeva (polsstok) op de eerste plaats met 44% voor de Ethiopische langeafstandloper Kenenisa Bekele en de Jamaïcaanse sprinter Asafa Powell (19%).

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen