Vakbond Sporta steunt stakende topsportturntrainers

Sportvakbond SPORTA-vsb ondersteunt de zes topsportturncoaches in hun acties tegen de huidige gang van zaken binnen de Vlaamse Gymnastiekfederatie (GymFed). De coaches uiten nu in een 'open brief' de redenen van hun onvrede ten aanzien van de Raad van Bestuur van de GymFed. Volgens hen probeert deze hen onterecht de zwarte piet door te spelen.

loa

"Aan de basis van de huidige malaise binnen de GymFed ligt niet zozeer het ontslag van headcoach Gerrit Beltman op zich, maar het totaal verkeerd inschatten van deze beslissing. De GymFed was van oordeel dat zij het ontslag geruisloos kon doen passeren. Niets was echter minder waar. Het nieuws sloeg in als een bom en in alle geledingen werd er gereageerd met ongeloof: vanuit de basis (ouders, gymnasten, coaches,...) tot aan de top bij BLOSO en het Kabinet van de Minister van Sport. Enige voorafgaande raadpleging", zo luidt de aanhef van de coaches.

"Naar aanleiding van de gevoerde gesprekken met (een deel van) de Raad van Bestuur werden de redenen van het ontslag van Beltman meegedeeld. Ofschoon de coaches zich niet achter deze motieven konden/kunnen scharen (onvoldoende doorstroming juniores, niet-behalen contractuele doelstellingen,...) werden wij verplicht ons hierbij neer te leggen. Naderhand wordt er gewag gemaakt van zogenaamd "andere redenen". Dergelijke insinuaties zijn laag bij de grond en roepen vragen op bij alle eerder gevoerde besprekingen", klinkt het.

Sinds het ontslag van headcoach Gerrit Beltman in de maand augustus is er nog steeds geen structurele oplossing gevonden. De taak van headcoach is opgesplitst in een administratieve functie en een technische functie. In de weken na het ontslag van Gerrit Beltman werd er hals over kop een interim-headcoach aangesteld die het administratieve gedeelte van de job op zich zou nemen. Deze interim-headcoach (Laurens van Hout) is ondertussen al van het toneel verdwenen en diende vooral om naar de buitenwereld de schijn te wekken dat de GymFed haar zaakjes onder controle had. Voor wat betreft het technische gedeelte ontbreekt momenteel elke overkoepelende visie en worden de coaches aan hun lot overgelaten. Er worden nu gesprekken gevoerd met buitenlandse coaches.

Uit de maandenlange onderhandelingen blijkt dat het verre van zeker is dat één van deze coaches zin heeft in een avontuur in België. De streefdatum voor het aantrekken van een nieuwe headcoach werd al herhaaldelijk verlengd en is het maar de vraag wanneer een potentiële kandidaat zich ook effectief kan vrijmaken. Bovendien stellen de coaches zich luidop de vraag hoe een buitenlandse coach zich de administratieve rol zal kunnen eigen maken gezien de taalbarrière. Kostbare tijd met het oog op de Olympische Spelen van London 2012 gaat intussen verloren", menen de mistevreden topsporttrainers.

De enige reactie die de coaches naar aanleiding van de stakingsdag van woensdag 12 november 2008 vanwege de Raad van Bestuur van de GymFed mochten ontvangen, is een verwittiging wegens werkweigering. Voor het overige is er geen enkele communicatie gebeurd naar de coaches en hult men zich eens te meer in stilzwijgen. Deze actie werd echter erkend door sportvakbond SPORTA, terwijl de ouders en de gymnasten op voorhand per brief of telefonisch op de hoogte werden gesteld.

De coaches (Marja Beltman, Sofie Naert, René Poutsma, Geert Verstreken, Kelly Koets en Katia Denolf) blijven het onbegrijpelijk vinden dat de Raad van Bestuur nog steeds uitblinkt in passiviteit en blijft hopen dat de storm zo spoedig mogelijk overwaait.

De coaches zullen blijven actie voeren zolang de huidige malaise blijft voortduren. Zij zullen er echter alles aan doen om de gymnasten en hun ouders zo min mogelijk te treffen. Zo staan de coaches erop de gymnasten steeds op voorhand te verwittigen en de acties te concentreren op woensdag. Een nieuwe stakingsaanzegging is ingediend voor woensdag 26 november 2008.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen