Renno Roelandt gaat vrijuit in zaak-Wijmeersch

© photo news

BOIC-vicevoorzitter Renno Roelant gaat formeel vrijuit in de zaak-Wijmeersch. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft Roelandt woensdag wel berispt om zijn uitspraken tijdens de voetbalwedstrijd België-Nigeria op de Olympische Spelen in Peking.

vdy

Met de beslissing van de Raad van Bestuur van het BOIC komt er een einde aan de wekenlange polymiek over de positie van Roelandt binnen het BOIC.

Roelandt werd eind september in opspraak gebracht door atleet Erik Wijmeersch. Volgens de sprinter raadde de arts hem in 1998 groeihormonen aan, maar Roelandt heeft dat altijd met klem ontkend. De ethische commissie van het BOIC vroeg het ontslag van Roelandt, maar de Raad van Bestuur legde dat advies woensdagavond na een beraadslaging van bijna vier uur naast zich neer.

'De Raad van Bestuur van het BOIC heeft de Heer Renno Roelandt zeer krachtdadig terechtgewezen voor de uitlatingen van betrokkene tijdens de voetbal wedstrijd België-Nigeria op de Olympische Spelen in Peking en andere ongepaste uitspraken in het recente verleden', vertelde BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers na de Raad van Bestuur.

'Wat de zaak Wijmeersch betreft kan de Raad van Bestuur zich op basis van de haar ter beschikking zijnde stukken niet uitspreken over dit dossier. Renno Roelandt aanvaardt deze terechtwijzing en verbindt er zich toe voor de rest van het mandaat zich discreet op te stellen en op korte termijn zijn functioneren binnen het BOIC te herbekijken.'

Dat Roelandt wegkomt met een terechtwijzing, heeft hij zonder twijfel in grote mate te danken aan zijn advocaat Luc Deleu. De juridische consequenties die hij verbond aan eender welk sanctie voor zijn cliënt, schrokken het BOIC duidelijk af, al wilde niemand dat met zoveel woorden kwijt.

'De bewijslast woog niet zwaar genoeg om meneer Roelandt een sanctie te geven. Het was voor ons essentieel dat dat de discussie hier stopte. We moeten onze energie dringend weer steken in onze kerntaak: de toekomst van de topsport ons land', vertelde Pierre-Olivier Beckers.

'Mijn cliënt gaat formeel vrijuit', wist Luc Deleu. 'Geen van de twee mogelijke sancties die in het reglement staan, een berisping of ontslag, zijn uitgesproken. We zijn zeer blij met deze tussenoplossing. Dit was voor ons het enige bespreekbare scenario. Iedere andere uitkomst had geleid tot verdere juridische stappen.'

'Ik kan hiermee leven'

De zichtbaar vermoeide Renno Roelandt wilde eerst niet reageren, maar na enig aandringen sprak hij toch met de pers. 'Ik kan leven met dit verhaal. Een echte sanctie heb ik niet gekregen en dat is ook correct, denk ik', vertelde hij.

'Je mag dit gerust een overwinning noemen. Ik ben wekenlang door het slijk gehaald en haal nu mijn gelijk. De verhalen van Wijmeersch en journalist Maarten Michielssens waren te gek voor woorden. Ik ben door een hel gegaan. Ik moet dit nu even laten bezinken.'

'Of ik aanblijf als ondervoorzitter van het BOIC? Ik ga daar nu niet op antwoorden. Ik moet eens bekijken hoeveel arbeidsvreugde ik nog uit deze onbezoldigde functie haal. Ik erken dat ik op de Olympische Spelen uit de bocht ben gegaan en aanvaard die terechtwijzing. Ik ben niet perfect. Maar in de zaak-Wijmeersch had ik me nooit neergelegd bij een sanctie.'

Het laatste woord is daar trouwens nog niet over gezegd. Tegen Maarten Michielssens (die door de krant

Het Laatste Nieuws

ondertussen is ontslagen, red.) heb ik klacht neergelegd bij de Raad van de Journalistiek en ik overweeg ook juridische stappen tegen hem en Wijmeersch. Maar op dit moment wil ik maar één ding: rust', besluit Roelandt.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen