Flandrien 2008: de tien genomineerden doorgelicht

Wie was de beste Belgische wegrenner van 2008? Wie ontvangt de zesde Trofee van de Flandrien? We zullen het zaterdag weten, wanneer in de Vlaamse Opera van Gent de prijzen worden gedeeld. We lichtten voor u alvast de 10 genomineerden door.

Paul De Keyzer

Mario AERTS

Uitslagen 2008

Sedert de Waalse Pijl, op 17 april 2002, won Mario Aerts (33) geen wedstrijd meer. Op zijn palmares prijken na veertien jaar profbestaan trouwens maar vier overwinningen. Hoezo, de beste van het seizoen? De Flandrien kijkt echter verder dan uitslagen. Het gaat niet (alleen) om winnen. Aerts probeerde een poosje zijn eigen gangetje te gaan, begreep dat hij qua erelijst nooit een topper zou worden en tekende zich dan maar een andere carrière uit. Een loopbaan als zogenaamde meesterknecht. Luitenant, raadgever, kamergenoot van Cadel Evans. De eerste voorwaarde om het zo ver te brengen: hard op de pedalen kunnen duwen. Aerts bewees het terloops in Peking, waar hij als invaller achtste en beste Belg werd. Stem.

Tom BOONEN

Uitslagen 2008

Tom Boonen werd al twee keer uitgeroepen tot beste wielrenner van het jaar, maar dan uiteraard via de oude formule van de Flandrien. De Kempense Monegask, net 28, is ondertussen uitgegroeid tot zo'n vanzelfsprekende waarde, dat de verwachtingen hem soms tegen de oren slaan. Hij gaf vorige lente afspraak in de kasseitoppers, stak in afwachting vijf overwinningen op zak maar kreeg toch kritiek omdat die grote klapper op zich liet wachten. In de Ronde van Vlaanderen moest hij zich nog schikken naar Devolder maar op de wegen van de Hel liet hij alle criticasters verstommen. Die kregen weer even lucht met de beruchte cocaïneaffaire die Boonen de Tour kostte, terwijl in Varese de coördinatie binnen de Belgische ploeg te veel haperde om hem naar een eventuele wereldtitel te leiden. Stem.

Stijn DEVOLDER

Uitslagen 2008

Een mislukte Ronde van Frankrijk, waarin hij zijn klassementsambities niet hard kon maken, dreigt een verkeerd beeld op te hangen van de jongste campagne van Stijn Devolder. De 29-jarige West-Vlaming begon zijn campagne met eindwinst in de Ronde van de Algarve en zette een vroeg orgelpunt door als regerend nationaal kampioen afgescheiden over de streep te komen in Meerbeke, waar hij een sterke solo afrondde als laureaat van een prachtige Ronde van Vlaanderen. Was Devolder toen op zijn sterkst? Of was dat een paar maanden later het geval, toen hij demonstreerde in de Ronde van België? Zat hij in juli al door zijn beste krachten heen, dan kwam Devolder nog terug met een nationale tijdrittitel en een zesde stek op het WK in die discipline. Stem.

Philippe GILBERT

Uitslagen 2008

'Het ís nog geen grote, maar we zijn er wel volop aan bezig', zegt mentor en straks ook ploegleider Dirk De Wolf over Philippe Gilbert. De 26-jarige Waal begon stormenderhand aan het seizoen met een indrukwekkende solo in de Omloop Het Volk, gevolgd door een derde plek in Sanremo en een tweede in de Brabantse Pijl. Daarna moest het vlammetje echter op een lager pitje en waren de topklassiekers van april niet echt meer aan hem besteed. Geplaagd nochtans door een zitvlakblessure deed Gilbert het kranig in de Tour, zonder de beoogde ritwinst op zak te steken. Het mooiste bewaarde hij echter voor het laatst, met knappe winst in Parijs-Tours. Ideaal als opstapje naar de winter. Stem.

Nick NUYENS

Uitslagen 2008

Winnen zat er voor Nick Nuyens slechts één keer in: begin juli een dernycriterium in het Antwerpse Vorselaar, terwijl de collega's verzamelden in Brest om er aan de Ronde van Frankrijk te beginnen. Ontbrak de kers op de taart, dan bevestigde de 28-jarige Bevelnaar voor zichzelf en de buitenwereld dat die echt grote overwinning perfect moet kunnen. Niet omdat hij tweede werd in de Omloop Het Volk, een wedstrijd die hij trouwens al op zijn erelijst heeft, maar wel dankzij die tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen. Nuyens, out na een zware val in de beginfase van de Giro, pakte nadien in de Vuelta nog twee keer rakelings naast ritwinst en was de beste Belg in Varese met een negende plaats die schuil ging in de discussie rond de aanpak in de finale. Stem.

Jürgen ROELANDTS

Uitslagen 2008

Als er gespeurd wordt naar revelaties van het voorbije wegseizoen, dan kan het niet anders of de naam van Jürgen Roelandts (23) duikt op. Zijn ploegmaats bij Silence-Lotto beseften al snel welk vlees ze in de kuip hadden met de neoprof uit het Brabantse Bodegem. Die debuteerde met een vijfde plaats in de Ronde van Qatar en een zesde in de Algarve. De klapper bewaarde hij tot het nationaal kampioenschap in Knokke-Heist, waar hij zich de snelste toonde van het peloton. Bevestigen bleek geen probleem voor Roelandts, die naast een paar criteriums ook een ProTour-etappe won in de Ronde van Polen en een rit in de Franco-Belge. En dat gekoppeld aan een reeks ereplaatsen als een derde stek in de Memorial Van Steenbergen. Stem.

Gert STEEGMANS

Uitslagen 2008

Het seizoenslot ging een beetje in mineur voor Gert Steegmans (28), op weg na Quick Step naar Katyusha en dus niet meer zo populair bij zijn huidige werkgever. Zijn tweede stek in Parijs-Brussel, kort na zijn winst in Aartselaar, betekende al zowat een eindpunt. Diezelfde Steegmans behoedde ons echter voor een Ronde van Frankrijk zonder één enkele ritwinst, door het complete pak zijn hielen te laten zien op de prestigieuze Champs-Elysées. Het was niet de eerste keer dat de Limburger succesrijk uithaalde op Franse bodem. Voordien al pakte hij twee ritten mee in Parijs-Nice en eentje in de Vierdaagse van Duinkerke. Stem.

Greg VAN AVERMAET

Uitslagen 2008

Heeft Greg Van Avermaet, nog altijd maar 23, de voorbije campagne tien wedstrijden gereden zonder mee te knokken voor de overwinning of een dichte ereplaats? De manier waarop de jonge Hammenaar er keer op keer in vliegt draagt bijna even veel bij tot de reputatie waarvan hij al geniet, dan de kurkdroge resultaten. In de Ronde van Spanje, waar hij zijn grote rondedebuut maakte, zat hij liefst elf keer bij de top tien op een totaal van twintig ritten. Hij won er daar eentje van en pakte in Madrid ook de blauwe puntentrui mee naar huis. Straffe dingen voor een tweedejaarsprof, die in de lente al zijn klassieke talenten tentoonspreidde met een derde plaats in de E3-Prijs en een achtste in de Ronde van Vlaanderen. Stem.

Jurgen VAN DEN BROECK

Uitslagen 2008

Jurgen Van den Broeck(25) is sedert eind mei niet meer de eeuwige belofte waarvoor de junioren-wereldkampioen tijdrijden van 2001 al versleten werd. In Italië, zijn tweede vaderland haast, ontplooide de Morkhovenaar zijn talenten als klimmer. Zelfs op de steilste Dolomietencols bleef hij nooit ver uit de buurt van de beste klimmers, als het al niet vlak op hun hielen was. Hij zag zich uiteindelijk beloond met een zevende plaats in het eindklassement. Een niet alledaagse prestatie voor een Belgisch wielerprof. Een spierscheurtje hield hem nadien een poos van de fiets, terwijl een sleutelbeenbreuk in de openingsproef van de Ronde van Polen hem half september al dwong om een punt achter zijn seizoen te zetten. Stem.

Jurgen VAN GOOLEN

Uitslagen 2008

Het begin van het seizoen, zijn eerste in dienst bij het CSC van Bjarne Riis, leek de pechreeks van Jurgen Van Goolen alleen maar aan te dikken. Problemen met de darmen, daarna weer die knie... Eens verlost van alle lijfelijke miserie liet de 27-jarige Brabander echter zien dat het beste van zijn carrière nog altijd moet komen. De Vuelta sloot hij - in de eerste plaats als helper van Sastre - af op een zestiende plaats. In Varese had het beter gekund dan die elfde stek, maar alvorens zich aan boord te hijsen van de beslissende vlucht moest Van Goolen een paar keer aan de slag in het verweer. 'Krijg ik nu de waardering die ik verdien?' vroeg hij zich af. Stem.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen