Lars Boom is baas in Nommay

© belga

De 22-jarige Nederlander Lars Boom (Rabobank) heeft zondag de wereldbekermanche veldrijden in het Franse Nommay gewonnen. In een sprint met twee versloeg de wereldkampioen Sven Nys, die leider blijft in de wereldbekerstand. Bart Wellens werd op 21 seconden derde.

vdy

De Nederlander Richard Groenendaal finishte als vierde en ook Sven Vanthourenhout (vijfde), Kevin Pauwels (zesde) en Erwin Vervecken (zevende) kwamen goed uit de Franse modder.

Een zieke Klaas Vantornout moest vrede nemen met de tiende plaats. In de stand om de Wereldbeker vergroot Sven Nys zijn voorsprong op Bart Wellens tot 81 punten. Kevin Pauwels is op 102 punten derde.

Na de eerste van negen af te leggen ronden fietste Vanthourenhout aan de leiding. Boom en Nys waren de eersten om naar de West-Vlaming te rijden en daarna sloten ook Vantornout, Pauwels, de Knegt en Vervecken aan. Groenendaal reageerde gevat en kwam bij de kopgroep, net als daarna Wellens en de Fransman Mourey.

Boom probeerde de kopgroep van tien op het einde van de vijfde ronde uit elkaar te trekken. Samen met Mourey nam hij een kleine voorsprong, maar de anderen lieten niet begaan. De wereldkampioen bleef tekeergaan en trok in de zevende ronde met Wellens op avontuur. Mourey en Nys sloten aan.

Op iets minder dan twee ronden van het einde lieten Nys en Boom zien dat zij de twee sterksten in de wedstrijd waren. Wellens kon net niet aansluiten, maar een derde plaats was al een hart onder de riem voor de door rugpijn geplaagde renner.

Boom en Nys beven elkaar bestoken in de slotronde, maar afscheiding kwam er niet meer. Het kwam tot een spurt, die Boom met een leeglopende voortube op kop begon. Die koppositie stond de Nederlander niet meer af.

'Het mocht wel wat sneller'

'Het ging lekker vandaag, het was uiteindelijk een vrij makkelijke dag. Tot de laatste twee ronden ging het moeiteloos', zei Boom meteen na de koers. 'De concurrentie was vandaag niet supersterk. Het mocht wel wat sneller vandaag', aldus Boom.

Sven Nys, die geklopt werd in de sprint, was tevreden over zijn prestatie. 'Ik ben nooit in de problemen geweest, behalve één keer toen ik aan de materiaalpost gehinderd werd. In het slot van de wedstrijd heb ik demarrage van Lars Boom nog gecounterd. Ik houd een goed gevoel aan Nommay over', vertelde de kersverse Sportman van het Jaar.

'Nog veel pijn'

Bart Wellens reed ondanks een pijnlijke rug een goede wedstrijd en werd derde. 'Met mijn rug gaat het al beter, maar ik heb toch nog veel pijn', zei Wellens die bij rustmomenten in de wedstrijd geregeld zijn rug probeerde te stretchen.

'Ik hoop maar dat ik morgen de weerbots niet voel. Een uurtje met pijn lukte wel, maar ik voel het echt wel. Een derde plaats was vandaag echt het maximum haalbare.'

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen