Casteels en Ledure zetten Belgian Lions op Europese kaart

© belga

© was

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Belgian Lions hebben zich op de slotspeeldag van de EK-voorronde na een knappe prestatie in Oekraïne geplaatst voor de Additional Round. Volgend jaar wordt er in een poule van drie gekampt om het laatste EK-ticket. ‘We gaan ervoor, deze bende heeft spirit en een stek op de eindronde moet de bekroning vormen', aldus smaakmaker Axel Hervelle.  

cpm

België kon zich sinds 1993 niet meer plaatsen voor een EK. Tot 2004 kon het nooit echt aanspraak maken op EK-deelname. De Belgian Lions vertoefden in de B-divisie en degradeerden zelfs bijna naar de C-reeks. Sinds Jacques Ledure ploegmanager werd, klaarde de hemel voor de Lions op. Ledure stelde Eddy Casteels als bondscoach aan en Jacques Stas werd assistent.

De Belgen staan nu al vier jaar onafgebroken in de A-divisie en ze zijn na de overwinning in Oekraïne zeker van een plaats in de A-divisie tot 2010. Dat de lichting van Hervelle, Beghin en Moors opnieuw flirt met een plaats op de eindronde is dan ook het bewijs dat de Belgische basketbal wel degelijk iets te bieden heeft.

‘Van de vier groepen was onze poule waarschijnlijk de zwaarste. Dat we ons na twee zeges tegen Oekräine en knappe prestaties tegen Frankrijk en Turkije kunnen plaatsen voor de Additional Round is prachtig. Het geeft aan dat we stilaan maar zeker uit de kelder van de A-divisie kruipen en ons opwerken richting top 16 van Europa', reageert Eddy Casteels.

'Vergeet niet dat Mbenga niet aanwezig was, Hervelle slechts de slotmatch kon meespelen en Lauwers en Tabu met blessures uitvielen. Ik eis dan ook respect voor mijn spelersgroep en hoop dat ze meer kansen krijgen in onze Ethias League. Ze moeten die uiteraard zelf afdwingen, maar er moeten van bovenuit ook initiatieven worden genomen richting opleiding en doorstroming. De stage in Kortrijk met een beloften groep (tussen 20 en 25 jaar) was een initiatief van de nationale ploeg, niet van de federatie. Als je dan vaststelt dat zowel Loubry als De Zeeuw zich ontpoppen tot een Lion is dat een belangrijk signaal,’ aldus Casteels.

Beghin (18 punten, 11 rebounds) en Hervelle (17 punten, 7 rebounds) waren in Oekraïne de uitblinkers, maar ook Moors, Van der Jonckheyd, Van Rossom, Bosco en co pakten uit met sterke prestaties. Jongeren als De Zeeuw, Loubry, Oveneke en Driesen kloppen aan de deur en met Ongenaet is er nog talent op komst.

‘Ook op het vlak van marketing is er eindelijk iets losgekomen. Vorig jaar 5.000 toeschouwers tegen Israël en dit jaar 6.500 tegen Frankrijk. We verkochten de afgelopen maand zelfs 1.500 shirts van de Belgische nationale ploeg. Het publiek heeft ons gevonden en het EK van 2009 en 2011 is dan ook de ambitie. Ik heb de spelergroep alvast meegeven dat we volgend jaar opnieuw naar Dallas gaan om ons voor te bereiden. In 2007 legden we daar de basis van een knappe Additional Round en misten net het EK,’ gaf manager Ledure in Oekräine nog mee.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen