25 editie Lotto CrossCup start zondag

BRUGGE - Nu zondag wordt op de Gentse Blaarmeersen met de CrossCup Relays het startschot gegeven van de 25e editie van de Lotto CrossCup. Het nationale veldloopcircuit telt dit seizoen zeven manches. Naast die van Gent gaat het om Wachtebeke (5/11), Roeselare (26/11), Brussel (17/12), Mol (14/01), Hannuit (28/01) en Dour (18/02), dat dus net als vorig jaar de finale mag organiseren. Roeselare is de enige cross die er al die tijd bij was.

ivb

De zeven veldlopen staan niet alleen in het teken van de Belgische CrossCup. De manches in Roeselare en Hannuit staan bijvoorbeeld ook op de Europese kalender, die van Brussel (17 december) op die van de internationale atletiekfederatie (IAAF).

Dat betekent dat ze in de hoofdstad ook nu weer het kruim van de wereldatletiek mogen verwachten. De cross van Roeselare geldt dan weer als nationale selectiewedstrijd voor het EK van 10 december in het Italiaanse San Giorgio su Legnano, die van Dour doet dienst als kampioenschap van de Franstalige Atletiekliga (LBFA).

Het is overigens pas de tweede maal dat de Crosscup van start gaat met een CrossCup Relays. Teams van drie atleten van dezelfde club lopen een aflossingswedstrijd. De punten die daar verdiend kunnen worden kunnen op het einde van het seizoen in het regelmatigheidscircuit doorwegen.

Voor de eindrangschikking worden immers de uitslag van de eerste en de laatste manche in rekening gebracht, van de vijf overige proeven worden enkel de vier beste resultaten meegerekend. De winnaars van de Relays krijgen wel maar 10 punten, daar waar in de individuele manches 25 punten te rapen vallen voor de winnaar.

De CrossCup Relays kunnen met nu al meer dan 150 ingeschreven teams rekenen op heel wat belangstelling en dat geldt ook voor de andere manches, zo vertelde organistor Jos Van Roy donderdag op de voorstelling van de Lotto CrossCup. De manche in Wachtebeke, bijvoorbeeld, is nu al zeker van de deelname van 40 Ieren, 30 Zwitsers en de beste Britten. Zij willen in de CrossCup van Oost-Vlaanderen hun selectie voor het EK binnenhalen.

Ook de publieke belangstelling voor de CrossCup groeit ieder jaar. De ruime aandacht van de nationale televisie voor het evenement is daar wellicht niet vreemd aan. Zo zendt Sporza alle manches live uit, LaDeux beperkt zich tot de manches in Brussel, Hannuit en Dour.

Vraagtekens voor Van Hooste

Aan het prijzengeld werd niet geraakt. Het totale budget voor de atleten bedraagt 250.000 euro, waarvan 100.000 euro voor de Brusselse manche alleen. Een dagwinnaar, zowel bij de vrouwen als bij de mannen, kaapt 600 euro weg, de winnaar van het eindklassement 2500 euro. Voor de eerste tien Belgen in de uitslag is er nog extra prijzenpot.

De Lotto CrossCup werd vorig jaar al voor de vijfde keer gewonnen door Veerle Dejaeghere, die daarmee recordhoudster is. De zege bij de mannen ging de voorbije zes jaar naar Tom Van Hooste, die nog twee eindzeges verwijderd is van het record van Vincent Rousseau, die de CrossCup liefst acht keer won. Dejaeghere en Van Hooste doen ook nu weer een gooi naar de eindzege.

Voor Dejaeghere, die nu nog voor de klas staat maar vanaf 1 november weer een topsportstatuut krijgt, is de CrossCup haar absolute hoofddoel. Dat is het ook voor Van Hooste, maar hij zit wel met enkele vraagtekens. Van Hooste was in september drie weken buiten strijd met een blessure. Hij trainde vervolgens drie weken goed, maar sinds vrijdag is hij opnieuw geblesseerd. Aan zijn bekken deze keer.

,,Er zit blijkbaar een ontsteking op. Dat is heel vervelend, want normaal kan ik mijn conditie altijd onderhouden met aquajogging, maar zelfs dat is nu niet mogelijk. Het is zeer moeilijk te voorspellen wanneer dit achter de rug zal zijn... Morgen, volgende week of binnen een maand? Er zit niets anders op dan bang af te wachten", aldus Van Hooste.

Kalender CrossCup 2006-2007:

29/10 Gent: Lotto Crosscup Relays

05/11 Wachtebeke: Lotto Crosscup van Oost-Vlaanderen

26/11 Roeselare: Lotto Crosscup van West-Vlaanderen

17/12 Brussel: Iris Lotto Crosscup

(IAAF Cross Country Permit Race)

14/01 Mol: Lotto Crosscup van Mol

28/01 Hannuit: Lotto Crosscup van Hannuit

18/02 Dour: Lotto Crosscup van Dour

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen