Nationale rugbyploeg start campagne voor WK 2011

Het Belgische nationale rugbyteam begint op zaterdag 1 november op de Heizel (15u) aan zijn nieuwe Europese campagne.

jav

De Belgen ontvangen dan in hun eerste duel op het Europees kampioenschap in divisie 2A Oekraïne. Dit kampioenschap geldt ook als eerste kwalificatieronde voor het WK rugby, dat in 2011 in Nieuw-Zeeland gespeeld wordt.

De deelname aan het grootste rugby-evenement ter wereld is de grote ambitie van de nationale ploeg, die de laatste drie jaar voortdurend vooruitgang boekte. Zo steeg België van de 55e naar de 27e plaats op de wereldranglijst en spelen de drie jeugdteams (-17, -18 en -19 jaar) al op het hoogste Europese niveau.

De eerste stap op weg naar het WK wordt winst in divisie 2A. Het is een competitie gespreid over twee seizoenen, met heen- en terugwedstrijden. Tegenstanders van België zijn Oekraïne (31e op de wereldranglijst), Tsjechië (35e), Moldavië (36e) en Polen (38e). Als de Belgen winnen, spelen ze drie barrageduels tegen sterkere tegenstanders.

België wist afgelopen seizoen net geen promotie naar de eerste divisie af te dwingen, toen Duitsland via een beter doelsaldo promoveerde. De Zwarte Duivels vertrekken alvast als grote favoriet voor deze campagne. "We hebben het beste klassement van de vijf teams in de groep, maar alles ligt dicht bij elkaar", verklaarde Dany Roelands, de voorzitter van de Belgische federatie.

Indien de Belgen divisie 2A weten te winnen, volgt er een eerste barrageduel tegen een team uit divisie 2B of divisie 3, waarschijnlijk Nederland. Bij winst volgt een confrontatie met een ploeg uit de eerste divisie, die bestaat uit Roemenië, Georgië, Portugal, Rusland, Duitsland en Spanje. Daarna volgt eventueel nog een duel tegen een Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse tegenstander.

"Om met zo'n landen te kunnen rivaliseren, moeten we nog vooruitgang boeken. We moeten wedstrijden op hoog niveau spelen om zo tot een beter ritme te komen", verduidelijkte Roelands, die blij was dat hij al meer dan 9.000 aangesloten leden telt binnen de federatie.

Voor het duel van zaterdag tegen Oekraïne zijn er al 4500 tickets aan de man gebracht. De wedstrijd wordt voorafgegaan door randanimatie en een duel tussen België B en het Britse leger dat in Duitsland gestationeerd is.

Tickets zijn verkrijgbaar bij FNAC en op de dag van de wedstrijd zelf en kosten tussen de 6 en 13 euro.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen