Logan Bailly zwaar geblesseerd afgevoerd

© © JOHN THYS - YORICK JANSENS

Club Brugge heeft een verdiende zege behaald in de Genkse Cristal Arena. Joseph Akpala was de enige die wist te scoren in een gespannen wedstrijd waarin een hoofdrol was weggelegd voor de scheidsrechter Gumienny. Blauw-zwart hield twintig minuten stand met tien nadat Akpala rood kreeg.

Koen Van Uytvange

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft Club Brugge een overwinning geboekt op het veld van Racing Genk. Net als de jongste twee wedstrijden kon Club opnieuw bekoren met geïnspireerd voetbal, dit keer wel met een logische zege tot gevolg. Met 7 op 9 boekt blauw-zwart een prima start, Genk puurde evenveel punten uit vijf wedstrijden en begint dus alweer niet al te denderend aan de competitie.

Efficiëntie, dat was volgens Jacky Mathijssen al twee wedstrijden en evenveel gelijke spelen het sleutelwoord. In de eerste helft tegen Genk kon de Dilsenaar datzelfde modewoord van stal halen want wederom slaagde blauw-zwart er maar niet in om te scoren. Met name Sonck kreeg drie panklare ballen voorgeschoteld maar zijn ex-club werd gespaard, telkenmale via een sterke Bailly. Een voorsprong van Club, dat voorts nog een doelpunt van Alcaraz terecht zag afgekeurd worden wegens buitenspel, was niet meer dan logisch geweest.

Blauw-zwart, waar Leko de zieke Vargas verving en Simaeys terugkeerde uit schorsing en Evens naar de bank verhuisde, controleerde vrij makkelijk en kwam er in de omschakeling bij momenten uit. Vooral via de snelle Dirar, al moet die soms eens leren sneller zijn bal in te spelen.

Genk kreeg weinig vat op de Brugse uitbraken. Van Geneugden had nochtans drie wijzigingen doorgevoerd na de zege op Zulte Waregem. Pudil nam de plaats in van de geschorste Tiago, Barda en Toth kregen de voorkeur op Nemec en Tözser. Ondanks een driftige start wist Genk het thuisvoordeel zelden om te zetten in kansen. Een corner, door Matoukou voorlangs gekopt, en een voorzetschot van Soetaers dat tussen doel en Barda voorlangs ging, waren alles wat de Genkenaars er het eerste halfuur van bakten. Dat het toch nog voor een strijd zorgde, was aan een man te danken: de Hongaar Toth die met zijn vijf longen alle gaten dicht liep. Een keer moest Stijnen echt zijn tenen uitkuisen na een dubbele een-twee Soetaers-Alex, door laatstgenoemde op de nationale doelman gemikt. Het was de enige keer voor de rust dat de Brugse defensie echt stond te slapen.

Derde seizoenstreffer voor Akpala

Genk kwam iets beter voor de dag na de pauze maar het was Club Brugge dat de logische treffer aantekende. Een schot van Sonck belandde via Daeseleire voor de voeten van Akpala. De Nigeriaan, tot dan een dramatische samenstelling van slechte controles en balverliezen, knalde de 0-1 onhoudbaar binnen. Even later pegelde Sonck opnieuw een mooie kans naast.

De reactie van Genk bleef uit. Alleen de tot dan compleet onzichtbare Barda mikte een lage schuiver rakelings naast. Van Geneugden gooide Nemec in de strijd maar zag Toth geblesseerd uitvallen. Nog erger was dat Bailly helemaal buiten westen viel na een beenharde doch onschuldige botsing met Akpala. De ergerlijk theatrale scheidsrechter Gumienny, die bij de minste windvlaag al een kaart trok, duwde de verbouwereerde Akpala een tweede geel onder de neus en gaf zo nog wat meer glans aan zijn dramatische schertsvertoning. Jacky Mathijssen, die er helemaal niets van begreep, mocht in de tribune verder stoom aflaten. Verhulst moest Bailly vervangen.

Club hield stand met tien man al had het wel veel geluk dat Pudil van in de zestien op ploegmaat Nemec kegelde. Een vlammende vrijschop van Tözser spatte nog uiteen op de lat. Pudil moest ook nog met tweede geel naar de douches. Club kan mits winst woensdag in Mechelen al de vierde plaats innemen, Genk blijft in de buik van het klassement.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen