Topclubs snakken naar inkrimping competitie

Europees voetbal kost punten in de competitie. Het puntenverlies van Standard op het veld van hekkensluiter Roeselare kwam er na de uitwedstrijd bij FC Liverpool. De Rouches verloren met 4-1 van Cercle Brugge nadat ze vier dagen eerder Everton hadden uitgeschakeld.

Club Brugge kreeg gisteren zijn klop van de hamer. Nadat ze eerder na de duels tegen Bern in de Belgische competitie tegen Westerlo en in Roeselare maar nipt aan puntenverlies ontsnapten, kregen de Bruggelingen de rekening gepresenteerd vier dagen na het gelijkspel op Rosenborg.

Puntenverlies in deze fase van de competitie is geen ramp. En volgend seizoen is het dat nog minder. Dan wordt de eerste klasse naar zestien clubs ingekrompen en worden er na de reguliere 30 wedstrijden nog play-offs van tien speeldagen aan vastgekleefd. Om de eerste zes te rangschikken. Eigenlijk worden het twee competities. Eén van 30 speeldagen en één van tien speeldagen.

De eerste 30 duels worden voor de topclubs niet meer dan een opwarming naar de play-offs. De ploegen mogen de helft van de punten meenemen naar de tweede competitie, maar dat stelt weinig voor. Een geruststellende voorsprong van acht punten is bij het begin van de eindronde nog maar vier eenheden waard. Te verwaarlozen dus.

Voor de clubs die Europees spelen is dat een zegen. Het weekend na een Europees duel kunnen ze enkele spelers op rust stellen. Nederlagen zijn geen ramp, want in plaats van een verlies van drie punten betekenen die in de eindafrekening eigenlijk slechts 1,5 punt minder.

Sommige leiders van topclubs kondigden al aan dat op die manier ook meer jongere spelers hun kans zullen krijgen. Met voor clubs als Anderlecht, Club Brugge en Standard minstens 40 competitiewedstrijden per seizoen (plus Europese en bekerduels) is tijdens die opwarmende competitie enkele spelers op rust zetten immers aangewezen. De vraag is evenwel hoe de toeschouwers zullen reageren. Trekken zij nog massaal naar een wedstrijd als ze na een Europees duel van hun favoriete club weten dat het sterkste elftal niet zal spelen?

Anderlecht

Voor die revolutionaire verandering in ons voetbal plaatsvinden, stormen we op een uiterst spannende competitie af. Royal Frutos Anderlecht SC toonde dit weekend voor het eerst dat het in staat mag worden geacht de titel te pakken. De paars-witten hebben echter altijd een serieuze prikkel nodig om echt gefocust op het veld te komen. De kritiek na de 4-0 in Waregem inspireerde de intrinsiek sterkste kern van de eerste klasse eindelijk tot champagnevoetbal.

De Europees spelende clubs Standard en Club Brugge zullen nog punten verliezen. De breedte van de kern van Standard blijft nipt en Club Brugge telt te veel zwakke punten in de basiself om de oppergaai te grijpen. Zo lijkt Anderlecht na één demonstratie toch weer heel serieus te nemen voor de titel.

Ludo Vandewalle is voetbalrubriekleider van onze krant.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen